Rok 1995. Singapur. Nádherné
město s překrásnou moderní architekturou.
Přilehlý malý ostrůvek Sentosa je celý
přeměněný na zábavní centrum. Podmořský
svět, orchideárium, motýlí farma a mnoho
dalších atrakcí, včetně pláže na
koupání. Uprostřed Singapuru nádherná
botanická zahrada, i kaktusy tam mají. Ale
všude, opravdu všude, obrovské hromady
durianu. Na dveřích mého hotelu svítí
obrovská cedule “Zákaz vstupu s durianem”.
Cedule jsou všude, na dveřích hotelů, u
dveří do autobusů, u dveří do veřejných
budov, u dveří soukromých domů mají cedule
ještě přívlastek - přísný. Obchodníci s durianem si pronajímají
celé ulice, kde si na asfaltu vyskládají
durian do hromádek o šířce cca 3 metry,
výšce cca 1,5 metru a délce zhruba 20 až 30
metrů. K tomu si postaví 2 - 3 stolky a
příslušný počet plastikových židliček a
čekají na zákazníka.
Durian = tropické ovoce
velikosti melounu, slupka je ale hrbolatá, na
první pohled vypadá jako trnitá. Nesnáší
dopravu, musí se spotřebovat v zemi sklizně.
Vynikající, težko popsatelná chuť. Má jednu
vadu. Nepředstavitelně páchne. Pokusím se ten
smrad popsat. Jako lejno, ne, jako exkrement, ne,
jako lejnový exkrement. Všechny odborné
publikace tvrdí, že žádný evropan není
schopen durian pozřít.
Publikace lžou. Sto kilo mé
živé váhy si žádá své. Vcházím do jedné
z durianových ohrádek. Zkušeným zrakem
hledám malý a hlavně zralý durian. Zralý
durian poznáte podle toho, že slupka začíná
pukat ve třech švech, podobně jako je to u
našich kaštanů. Uvnitř durianu jsou tři
oddělení plná velkých černých semen, ta
jsou obalena bílým míškem, jakoby vatou. Jí
se ta vata. Smrdí ta vata. Objevuji durian dle
svého přání. Beru jej oběma rukama a
snažím se jej zmáčknou, tím se otevřou švy
a vyvalí se zápach. Přibíhá prodavač a
zkoumá vybraný kus, odkládá jej zpět na
hromadu a podává jiný. Ten je ale velký.
Rozebíhá se čilá konverzace, on čínsky, já
česky, perfektně si nerozumíme. Po chvilce
rozmluvy, v ruční mezinárodní hatlamaťilce,
si konečně rozumíme, vybírá menší,
podává mi jej do rukou, naznačuje abych jej
zmáčkl. Mačkám, vyvalí se smrad, je zralý.
Platím. Okamžitě je durian naporcován na
plastikový talířek a donesen na stoleček pod
slunečník. Usedám a konzumuji. Za plotem mne
sleduje drobný hlouček místních, je jich asi
třicet. Durian je vynikající, dojídám,
hlouček se rozchází, jsou z toho trochu
vyvalení.
Odcházím do hotelu, balím a
odjíždím na letiště. Odlet má být
v poledne. Letadlo má ale 8 hodin zpoždění,
jako odškodnění dostáváme vydatné
občerstvení. Zrada, máme urychlit nástup do
letadla, uvolnilo se startovací okno.
Startujeme. Mé tělo funguje zcela normálně.
Má-li přísun, musí být i výdej. Odcházím
na místnůstku v zadní části letadla. Durian
odchází. Žádná příručka mě nevarovala,
že lidské tělo durianovou vůni posiluje
k vyšším metám. Vycházím. Zírá na mne
286 párů očí. Klimatizace to nestíhá.
Otvírají se dveře pilotní kabiny, vychází
pilot s kyslíkovou maskou na tváři, něco
kutí na přístrojích v uličce. Ochladilo se.
Chápu. Vyvětrali to natvrdo, mimo klimatizaci.
Dodatečně se tímto všem bývalým
spolucestujícím omlouvám.
Posledních pár vět jsem
opravdu přehnal. Pilot nevyběhl. Klimatizace to
stihla, ale několik posledních řad
cestujících v letadle to opravdu v pravém
smyslu věci pocítilo.
|