Otevírání sezóny
ve Dvoře Králové nad Labem 2004

Otevírání sezony ve Dvoře Králové nad Labem se letos konalo ve dnech 28.5. až 30.5. První den se mělo konat přátelské posezení v hostinci U Lubinů, druhý den v sobotu velká burza rostlin a odpoledne přednášky a poslední den, v neděli, návštěva vybraných sbírek v okolí. Já jsem se rozhodl pouze pro návštěvu burzy a dle času též přednášek v sobotu 29.5.2004, i když návštěva sbírek byla velmi lákavá, ale časově mi to bohužel nevycházelo.

Dvůr Králové nad Labem je od nás přece jen dost vzdálen. Když jsem vyjížděl v 6,30 hod., nebyl jsem si jist při svých řidičských, ale zejména organizačních kvalitách, zda to do 9,00 hod, tj. do zahájení burzy, stihnu. Ale přijel jsem před Hankův dům, kde se burza konala, docela včas před 9,00 hod. Problém však byl s parkováním. Sice je před Hankovým domem velké parkoviště, ale bylo beznadějně přeplněné. Kličkoval jsem pak městem, až jsem před nějakými činžáky našel místo k parkování, kus jsem došel pěšky. Před vstupem do budovy jsem viděl ještě další přijíždějící auta, která potkal stejný osud jako mě.

U pokladny jsem kromě vstupenek obdržel tištěný program dnešních přednášek, který se ovšem pokud s nemýlím lišil od programu zveřejněném na internetu. Bylo možno zde zakoupit i nějaké upomínkové předměty. Celé předsálí i spojovací chodba byly plné prodávajících. V sále byly také řady prodávajících i na podiu a pod podiem. Celkově bych odhadl počet prodávajících na 50, ale pozor na moje špatné odhady, organizátoři mají jistě přesnější informace.

A pak už nastal maraton nakupování. Podle mě si zde každý vybral. Na straně kupujících i prodávajících jsem viděl známé postavy kaktusářského světa, byli zde však i laici, i když se domnívám, že i mezi kupujícími zcela převládali kaktusáři. Já jsem to pojal jako nákupní svátek pro sebe a nakupoval jsem si v klidu, popovídal s prodávajícími a manželku s jejími sukulenty jsem ponechal její nákupní horečce. Popisovat rozmanitost druhů ani cen nemá smysl. Byla zde všehochuť, kytky pěkné i horší, dražší i levnější, obecně bych řekl ovšem, že levné. A také pěkné, já jsem si vybral.

Čas ubíhal hodně rychle a než jsem se nadál bylo 11,30 hod., kdy měla burza končit. Spořádaně jsme tedy s manželkou odešli, ale mám pocit, že se nekončilo přesně na minutu.

Oběd se mohl uskutečnit přímo v Hankově domě v restauraci v zadní části. Ale řekli jsme si, že tam bude plno, tak jsme bloudili nějakou dobu po městě, abychom se pokorně vrátili a levně a dobře se v restauraci Hankova domu najedli.

Další program, tj.přednášky, měl začít v 13,30 hod. a parkoviště se silně uvolnilo. První měla být přednáška na téma chemické ochrany rostlin. Způsobně jsme byli v sále již ve 13,30 hod, ale tam jsme vyrozuměli, že přednášející dostal nepřesné informace, tj. že by měl začít až ve 14,00 hod., takže bylo určité zpoždění, začalo před 14. hodinou. Posluchačů bylo kolem 30, tedy hodně málo. Přednáška spojená s kvalitní projekcí byla odborně určitě na výši, poslouchal jsem s ostatními docela pozorně (někteří však spali), teprve, když u prvního detailně probraného přípravku jsme se dozvěděli, že je prodejný jen v kilovém balení v ceně přes 13.000 Kč, jsem pozornost vypnul. Z toho malého počtu posluchačů čtyři opustili poté sál s poznámkami, které byly docela trefné, ale zde nereprodukovatelné.

Další přednášky jsem z časových důvodů již nemohl absolvovat a to jsem netušil, že zpáteční cesta přes Jičín, ale hlavně Mladou Boleslav a Mělník bude díky rozsáhlým objížďkám strašným a zdlouhavým zážitkem. To mě však neodradí od úmyslu příští rok burzu ve Dvoře Králové opět navštívit, ale určitě pojedu přes Prahu. Mělník a Mladou Boleslav nebudu riskovat. Ani nákup chemického prostředku za 13.000 Kč, i kdyby jej koupil spolek a mohl jsem si za úplatu “odsypat”.

Postřehy: Burza byla nejen nákupní a prodejní záležitostí, ale setkali se zde známí a evidentně se zde prodiskutovalo a propovídalo možná více času, než při nákupech. Tedy společenská a velmi příjemná záležitost. Během přednášek bylo v předsálí živo při debatě ne úplně nepatrného počtu návštěvníků v duchu přátelském nad šiškou (či několika) již zdálky velmi libé tlačenky.


JUDr. Milan Holeyšovský
Buštěhrad
ul. Hřebečská čp. 668
e-mail:
holy.mn@seznam.cz