Pampeliškový fejetónek
Jsou chvíle, kdy si člověk musí pomoci jak se dá. Toto platí dvojnásob, když nám vykvete jen jedna rostlina vzácného druhu kaktusu a chtěli bychom ji sprášit a získat semena. Již v počátcích svého kaktusaření jsem slyšel od jednoho nejmenovaného Ostravského kaktusáře, že se v této situaci pokouší opýlit kaktusy pylem pampelišky obecné (Taraxacum officinale). Zda byl tenkrát jeho výsledek úspěšný, si dnes už nepamatuji. Proč to však v nouzi nezkusit také a ověřit zda jeho pokus byl pravdivý.

Každoročně se těším na květen, kdy za zahradou tisíce květů rozzáří louku dozlatova. O týden později se louka změní na stříbrnou, aby ji následně vítr rozfoukal pro radost pěstitelů po okolích zahrádkách. Právě tyto pampelišky se staly před léty předmětem mého zájmu, když jsem potřeboval sprášit novou formu červeně kvetoucího Gymnocalycium baldianum. Opatrně jsem štětečkem nabral pyl z pampelišky a nanesl jej na bliznu G. baldianum a pak jsem trochu štětečkem v květu zaškvrdlal. Abych měl jistotu dobrého opýlení, namočil jsem štěteček ještě jednou do pampelišky a vše ještě jednou zopakoval. Při tomto úkonu jsem pro zvýšení možnosti sprášení prováděl elektrické šoky na bliznu G. baldianum pomocí ploché baterie (4,5 V), jak o tom psal už AVF.

Výsledek předčil očekávání. Semena z G. baldianum jsem sice nezískal, ale v příštím roce na loukách v okolí mého skleníku vykvetlo několik červeně kvetoucích pampelišek. Již několik let se sjíždí uznávaní botanikové v květnu na tuto lokalitu, aby diskutovali nad ojedinělou formou pampelišky. Místo je přísně utajeno, aby nedošlo k úniku informací a následnému zneužití, dříve než se budou rostliny důkladně prozkoumány. Na obrázku vidíme typickou rozkvetlou pampeliškovou louku ve Spálově – květen 2004.


Lumír Král
e-mail:
lumir.kral@iol.cz