Unikátní objev v aprílovém stylu
Již poměrně dlouho kolovaly v odborné kaktusářské veřejnosti fámy o výskytu kaktusové flory ve volné přírodě na území střední Evropy a dokonce na území naší republiky. Proto jsme se rozhodli s několika přáteli odhalit pravdu o těchto pověstech. Po dlouhém a svízelném pátrání v literárních i jiných pramenech jsme vytipovali území a po pečlivé přípravě vyrazili poslední dubnový den na cestu.

Cíl cesty byl přísně utajován, expedice se pohybovala mimo obydlené území převážně v noci, aby unikla pozornosti číhajících inspektorů CITES a závistivých kolegů z Mexika. Dalším nebezpečím byli stavitelé dálnic, kteří by určitě přes odhalenou lokalitu vedli alespoň jednu dálnici. Oblečení výhradně do maskáčů jsme se poslední kilometry od vytipované lokality pohybovali pouze plížením, abychom unikli slídícím nepřátelům, kteří začali používat i vrtulník s termovizní.

Podařilo se, po několika dnech jsme stanuli uprostřed lokality, jejíž přesné umístění samozřejmě nelze zveřejnit a 30. dubna jsme mohli oslavovat. Přímo v srdci Evropy se nachází unikátní komplex rostlin rostoucí pod volným nebem. Na důkaz našeho nálezu fotíme a pro čtenáře tohoto časopisu přinášíme unikátní a poprvé zveřejněné snímky z naleziště.

Také nám padá kámen ze srdce. Jedno z nebezpečí, které by mohlo ohrožovat tuto lokalitu odpadá. Leží totiž ve svahu cca 60ti stupňovém a dostatečně dlouhém, aby nebylo možno tudy dálnici vést. I kdyby zde snad byla postavena, řidič ministra Svobody by tudy určitě bezpečně nesjel a také premiér Špidla by ztratil při maratónském běhu touto tratí svůj pověstný úsměv inteligenta.

Závistiví Mexičané, kterým jejich naleziště planýrují kozy a neukáznění turisté se pokusili nás odhalit, ale při chladné noci nastydli a skončili na grogu v nejbližší hospodě odkud již střízliví nevyšli. Měli jsme tedy čas a klid studovat cereusovité rostliny nacházející se na malé skalce skloněné na jihovýchod a chráněné před větrem. Mnoho materiálu na zadržení vody se v místě nenachází, takže rostliny jsou převážně odkázány na rosu.

Zbyli na nás tedy pouze inspektoři CITES, kteří ale zaváhali při rozhodování, zda sledovat nás, nebo babku kořenářku poblíž lesa Řáholce a definitivně naši stopu ztratili. Dokončujeme zmapování naleziště a fotodokumentaci a zahlazujeme stopy.

Z přiložené fotografie si určitě každý odborník udělá úsudek o světovém významu našeho objevu. Veřejnost budeme pravidelně informovat po každé výpravě na místo nálezu.


Někde v Čechách
Expedice nadšenců