Zelené blizny I.
Byl první máj, lásky čas, byl do Chrudimi naplánovaný výlet zas,…, tedy parafrázován náš klasik, kterého snad všichni znají… Zcela určitě znáte všichni i klasika kaktusového - pana Pavla Pavlíčka, který pořádal už poněkolikáté otevírání svých skleníků nám, kaktusovým milovníkům. Tato akce by mohla dostat i jiný název – třeba “svátek echinocereusů”.

Jako by shodou okolností jsme ve stejný den vstoupili i do Evropské Unie, a i kdyby nám to nic jiného nepřineslo, tak už od tohoto dne můžeme po EU vozit naše kytky kam chceme…, bez papírů!

Již delší dobu se zabývám pěstováním mrazuvzdorných kaktusů a echinocereusy, zejména ty z USA, k nim z velké části patří. Mám řadu rostlin, které jsem u Pavlíčků během let pořídil, které jsou po celý rok venku. Jenže – při tvrdém pěstování (předpoklad odolnosti) rostou tyto rostlinky velmi pomalu a zdaleka ne všechny jsou již květuschopné. Využil jsem tedy příležitosti a nafotil některé “rodiče” mých semenáčů v květu přímo od zdroje… Posuďte krásu květů s výraznou typickou značkou uprostřed!

Blizna květu rodu Echinocereus je zbarvená pouze zeleně, popřípadě až světle žlutě, ale červenou bliznu, typickou pro mnoho jiných rodů, pravděpodobně nenajdete! Květy echinocereusů fascinují svými pastelovými, často i dvoubarevnými, tóny okvětních lístků, s velikostí od dvou (E. viridiflorus apod.) i do deset centimetrů květu v průměru (většina ostatních druhů) a schopností kvést i více dnů, patří rod Echinocereus k oblíbeným rostlinám. S věkem a narůstající velikostí rostlin a trsů se při správném pěstování květy ještě zvětšují.

V první sérii obrázků jsem vybral pět různých rostlin:

obr. 1. E.fendleri v. rectispinus SB 451

obr. 2. E.dasyacanthus SB 135 

obr. 3. E.pentalophus SB 860

obr. 4. E.baileyi SB 211

obr. 5. E.russanthus Lau 1076


Další příště... Hezký den přeje Jirka z Brna... 



Jiří Kolařík
e-mail: jirikolarik@atlas.cz