Jak efektivně proti škůdcům?

Tabákový výluh - Nedopalky cigaret nahrazují mnohé prostředky na potírání co škůdců. Na 1 litr vody dáme 5 nedopalků a přes noc necháme luhovat. Druhý den přecedíme, přidáme trochu lihu a mazlavého mýdla a škůdci napadené rostliny touto směsí postříkáme. Brzy budou rostliny opět fit. Ale pozor! Tento tabákový výluh je i pro lidi vysoce jedovatý!
Zdroj: Viktorie.cz


Poznámka Pavlíček:

Mám pocit, že 5 nedopalků v litru vody je příliš mizivé množství. Sám jsem tuto zkušenost před mnoha lety prověřil, dal jsem pytlík tabáku vyluhovat asi do 5 litrů vodu – účinek byl opravdu pozitivní a červci (vlnatky) boj o přežití prohráli. Mazlavé mýdlo je možné (vhodné) nahradit třeba JARem, nebo jiným odmašťovadlem. Také na dotyk lihu reagují škůdci ústupem, takže je otázka, zda ve výše uvedeném návodu bodovalo ono mizivé množství nedopalků, nebo ošetření lihem.

Chtělo by to trochu systematického pokusnictví – ale kdo má dost času na podobné bádání? Přípravky jsou ovšem čím dál tím víc dražší, a určitě pro člověka více škodlivé, než výluh z pár nedopalků.


Pavel Pavlíček
e-mail:
pavlicek@chrudim.cz