Kaktusy jsou o detailu (3)

Milí čtenáři bývalé a doufám že zase současné rubriky „Kaktusy jsou o detailu“, jsem zase zpátky. Promiňte, že jsem se dlouho neozval, ale měl jsem spoustu starostí. Jak už to bývá, každý kaktusář touží po větších prostrorech pro svoji vášeň a i já, začínajíc jako „okýnkář“, rostoucí do „balkonáře“, pokračujíc jako „pařeništník“ a „fóliovníkář“ jsem se konečně dočkal prostor, které bych označil za prozatím dostačující.

Stálo mě to spoustu vymýšlení, hledání materiálů, firem a také peněz. Mám konečně polykarbonátový příbytek 40 m2, celoročně vytápěný a přístupný pouze z domu (pěkně v papučích) a k tomu prosklenou zimní zahradu pro kaktusářské (po)tlachy. Zatím to nemám ještě zcela hotové, jsou tam některé detaily, které je třeba dotáhnout, jako třeba vytápění skleníku. Nebyly peníze a chybí vnitřní omítka, takže nejsou osazené radiátory. Přesto mi za celou zimu, kdy jsem tedy neprotopil ani korunu, udržel dvoukomůrkový 10 mm polykarbonát teplotu neklesající pod -1 st.°C. To jsem nečekal. Podotýkám, že skleník je do pasu zakopaný do země. Ale zase není ještě zcela izolován proti profukujícímu větru, protože byl montován před vánoci a to už netuhne silikon. Po Novém roce jsme se s rodinkou přestěhovali do nového obydlí (156 km jižněji....to se bude kytkám líbit) a kaktusy prozatím obydlely zimní zahradu. Ta je ze skla v plastové konstrukci a už je vytápěná.

Tak to jsem se pochlubil. A teď ke kytkám. Kdysi jsem četl, že dopěstovat blosfeldie do květu, to je taková malá maturita. A hele! Já odmaturoval ani nevím jak.

Blossfeldia

Chuděrky kytičky byly někde zasunuté v kultivátoru, moc jsem se o ně nestaral a při stěhování mě překvapily násadou plodů. Ani už si nevzpomenu, kdy jsem to sel. Výsevní bloček je někde mezi přestěhovanými archiváliemi. Ale bude to více než dvanáct let. Chudinky jsem mořil suchem, až dospěly.

A na závěr zase testík. Víte co to je?

Na další setkání se těší Petr Antálek


e-mail: petr.antalek@worldonline.cz