Mammillaria luethyi
Tuto poměrně novou mamilárii není třeba už nikomu představovat. Z dřívější vzácnosti se teď už pomalu stává ilegální plevel. Naleziště se podařilo dostatečně dlouho utajit, takže bylo třeba rostlinu namnožit v kultuře. To se podařilo a rostlin je dnes dostatek, případný tlak na lokalitu v přírodě tedy nehrozí.

U této mamilárie mne zaujal popis areoly. Cutak udává až 100 trnů v areole..Každý trn má na špičce jakýsi deštníček z 12-25 drobných háčků.

G. S. Hinton uvádí: Areoly mají několik průsvitných vlásků a až 80 bílých, 0,4 až 0,6mm dlouhých, přímých,nebo lehce paprskovitě uspořádaných trníčků, které jsou sestaveny ve více řadách velmi hustě a tvoří plochý polštářek o průměru 1,3-1,8mm, který zcela zakrývá vrchol mamily. Trníčky jsou bělavě průsvitné a hladké až ke hrotu, kde mají malý deštníček z 12-25 jemných vlásků. Areola vypadá při zvětšení,jako seskupení drobných hvězdiček. Tato struktura trnu je v čeledi kaktusů jedinečná. Tolik část popisu, který byl otisknut v časopisu Kaktusy1998/3.

Chtěl bych čtenáře seznámit s výsledky mého pozorování.

Makro obrázek areoly odhaluje seskupení hvězdicovitě uspořádaných vlasovitých trnů, které vyrůstají z jednoho bodu, vzhledově podobného areole, na špičce základního silnějšího trnu (obrázek dole). Seskupení těchto základních trnů vyrůstá z areoly na špičce válcovité bradavky

.



Richard Kalaš
e-mail:
richartk@yahoo.com