Jak se mají zalévati kaktusy?

Obrázkový čtrnáctideník ZAHRADA (dříve „Zahrada domácí a Školní) šéfredaktor Josef Vaněk, zahradní architekt v Chrudimi
Ročník XXIII/1929, sešit 7, strana 99
 
V létě zaléváme vždy odpoledne po 4. hodině a to tak, aby po zalití na ně ještě svítilo slunce. Pěstíme-li je v pařeništi, nesmíme po zalití již větrat, aby voda se zahřála a vypařovala. Voda má býti odražená, ne studená ze studny nebo z vodovodu. Nově vsazené rostliny se poprvé po třech dnech důkladně zalijí kropáčem. Následujícího dne o 4. hod. se prohlédnou a jenom ty, které mají suchou zem se zalijí a všechny znovu postříkají. Jsou-li vysázeny v truhlíčku, kropí se pouze, avšak jen tolik, aby zem na povrchu do druhého dne opět oschla. Po zalití se již nevětrají. Rostliny, které ani ve dne nevětráme, se po prvém zalití lehce porosí. Druhy, které vyhlížejí jako vlnou neb vlasy pokryté, se nesmí kropiti.
Tímto způsobem ošetřujeme kakty až do konce srpna. Když začátkem září jsou noci chladné a vzrůst pomalu ochabuje, zaléváme dle potřeby dopoledne místo odpoledne. Potom pařeniště hodně větráme až do večera, aby se rostliny do zimy řádně otužily.
V polovině září vzrůst ustává a počneme se stěhováním do místností k přezimování. Postavíme je na světlé místo, kde možno i v zimních teplých dnech větrat. Teplota má býti as 10°C a nesmí klesnouti pod 4°C. Se zaléváním se pozvolna přestává, až v zimě při vyšší teplotě v pokoji zaléváme již jen jednou za 10-14 dní, v chladnější místnosti ještě méně, a ve skleníku při uvedené teplotě vůbec nezaléváme, poněvadž jest vzduch vždy dostatečně vlhký. Pilocereus, Mamillarie a měkké Echinocactus se nezalévají ani v suché místnosti. Rostliny v květináčích postavíme nejvýhodněji na police s vrstvou písku v síle as 1 cm.
Velmi škodlivé jest kakty v zimě vyšší teplotou a zaléváním nutiti do vzrůstu. Rostliny v truhlících potřebují v zimě ještě méně vody než v květináčích, tabulka skla, na těchto překlopená se během zimy poněkud otevře.
Rhipsalis a Epiphyllum kvetou v zimě, musí se tudíž držeti více teple a vlhčeji, ne však mokře. Také Phillocactus může v prosinci a lednu býti dosti suše udržován, neboť tím docílíme bohatší květenství. Od začátku února zaléváme častěji, nikdy nesmíme zalévati, když jest půda na vrchu vlhká.

Pavel Pavlíček
e-mail:
pavlicek@chrudim.cz