Jak se mají zalévati kaktusy?

Obrázkový čtrnáctideník ZAHRADA (dříve „Zahrada domácí a Školní) šéfredaktor Josef Vaněk, zahradní architekt v Chrudimi
Ročník XXIII/1929, sešit 7, strana 99
 
U kaktusů hraje zalévání velmi důležitou, vlastně nejhlavnější roli. Je-li zaléváno mnoho, hnijí kořeny, a nebo, poněvadž rostlina nepřijde do klidu, nýbrž stálým zaléváním jest drážděna ze vzrůstu, nikdy nekvete. Nutno si uvědomiti, že kaktusy v domovině prožívají dvě periody: periodu sucha, kdy kolik měsíců neprší, zem jest vyprahlá a jedině stavba těla kaktového (jakási zásobárna vody) umožňuje přetrvání tohoto hrozného suchého období.
 
Po tomto období nastane delší deštivé počasí, při němž se veškerá vegetace vzkřísí k novému životu a k novému načerpání vody do zásoby pro příští suché období.
 
Suché období má právě vliv na vývin květů a ten, kdo svoje kakty stále zalévá, nedočká se zpravidla květů vůbec, nebo velmi pozdě. Z toho také vznikly pověsti, že kakty kvetou za 50-60-80 roků neb podobně. Není to správné mínění. V domovině kvetou již jako mladé rostliny, a kdo je správně ošetřuje a zalévá, dočká se květů velmi záhy. A kdo viděl tu nádheru a rozmanitost květů co do barvy, tvaru a velikosti, jistě zatouží je míti a pěstovati.


Pavel Pavlíček
e-mail:
pavlicek@chrudim.cz