Stanovištní pokus

Založit stanovištní pokus mne napadlo potom, co jsem zjistil, že kaktusy rostoucí přes léto na přímém slunci jsou krásnější mnohem více vytrněné.

Tak jsem nelenil a umístil na východní okno pár rostlin. Sluníčko zde svítí od časného rána do 12 hodin. Skleník, který mám v západní lodžii, je osvícený až odpoledním sluníčkem a celé dopoledne je zde chladno. Zde jsem podlehl reklamě a skleník jsem opatřil komůrkovým polykarbonátem. Rostliny zde v další sezóně trochu ztratily na kráse. Kytky umístěné na parapetu se začaly se sluníčkem škádlit a vystrčily svoje ostny. Po roce byl rozdíl v kráse otrnění dosti patrný, a tak jsem jej zdokumentoval pomocí fotoaparátu.

Je to skutečně vliv stanoviště a není to jen přirozená variabilita rostlin? A tak se zrodil nápad rostliny v další sezóně zaměnit a pokusem svoji domněnku potvrdit nebo vyvrátit. Po další sezóně se situace opakovala. Rostliny na parapetu se škádlily se sluníčkem a tentokrát vlivem mimořádné sezóny svoje ostny hrdě vytasily, v divokém škádlení pokračovaly celé léto a výsledek stojí opět za pár snímků.

Ze snímků je patrno, že kaktusům se na východním parapetu obstojně daří a při výběru druhů, které nejsou z teplých oblastí, je možné toto stanoviště použít asi od  poloviny dubna do poloviny listopadu. Rostliny je nutno chránit pouze před nadbytkem vláhy v delším deštivém období nějakou jednoduchou stříškou. Posuďte sami.

Rostliny prvním rokem na parapetu - druhým rokem ve skleníku:

Acanthocalycium aff peitscherianum

 

Mammillaria mystax

 

Rostliny prvním rokem ve skleníku - druhým rokem na parapetu:

Acanthocalycium aff. peitscherianum

 

Mammillaria mystax

 



Radomil Souček
http://www.cactus.cz/soucek