Fosfotin
 
Přípravek na okyselování tvrdé vody určené k zalévání květin

Fosfotin   Vzrůstající cena vody donutila mnoho zahradkářů vykopat vlastní studnu. Spotřeba vody na závlahu byla extrémně vysoká v loňském roce v době několika měsíčního sucha. Studniční voda obsahuje velké množství minerálů, které způsobují její tvrdost. V některých oblastech je velmi tvrdá voda dodávána do domácností vodárenskými společnostmi. Tvrdost vody musí řešit větší zahradnické celky, kde zasolováním půdy vznikají značné problémy. Co vlastně způsobuje tvrdá voda? Nejběžnějším dobře viditelným znakem jsou skvrny na listech a v bytových podmínkách vznikají nevzhledné nahnědlé sraženiny na povrchu substrátu, v misce a na spodní části květináče. V půdě dochází k zasolování, postupně se zvyšuje se zvyšuje pH, tím se snižuje příjem některých živin a stopových prvků.

Vysoké pH negativně ovlivňuje zvlášť kyselomilné rostliny. Většina pěstovaných květin vyžaduje mírně kyselé pH od 5,5 - 6,5 pH. Každodenní závlahou pokusných venkovních záhonů od dubna do konce června loňského roku se pH substrátu zvedlo z 5,5 až 6 na pH 8. Tento nárůst během tak krátké doby pěstování je enormní, důsledek pro pěstování rostlin je nepříznivý. Byl způsoben především uhličitany z příliš tvrdé studniční vody. Stejně rychlý nárůst byl i u vybraných balkónových květin, především petúnií, které byly zalévány vodou z vodovodního řádu s tvrdostí 14 až 18°N (německé stupně).

Pro petunie, million bellsy a další balkónové květiny je optimální pH 5 - 6. Tuto kyselost je optimální udržet během celé vegetace pro zdárný růst a příjem živin. Eliminovat tvrdost vody se dá několika způsoby. Nejčastěji se doporučuje přidat hrst kyselé rašeliny do konve na zalívání, je to pracné a málo účinné. Další možností je zalévat dešťovou vodou nepoužívat hnojiva do zálivky, která mírně okyselují ( Kristalon ). Ale u velmi tvrdé vody je i tento způsob málo účinný.

Ve velkovýrobě se pH zálivkové vody upravuje okyselováním kyselinou dusičnou nebo kyselinou fosforečnou. Pro zahrádkáře byl tento způsob úpravy zálivkové vody nedostupný. Nyní přichází na trh nový přípravek Fosfotin, speciálně vyvynutý k těmto účelům. Po téměř ročním testování s velmi dobrými výsledky, můžeme tento přípravek doporučit všem pěstitelům květin. Fosfotin obsahuje kyselinu fosforečnou, která eliminuje uhličitanovou tvrdost, ale také zvyšuje podíl fosforu, jako živiny podporující kvetení. V kombinaci s Kristalonem je ideálním hnojivem pro kvetoucí balkónové květiny. Fosfotin je rovněž velmi vhodný přidávat do zálivkové vody pro kanadské borůvky, brusinky, azalky a rododendrony, kde je nutné udržovat trvale kyselý substrát.

U květin pěstovaných v bytě se po 4 měsících používání výrazně snížily nevzhledné sraženiny na povrchu substrátu. Fosfotin ve vyšší koncentraci velmi dobře rozpouští tvrdé usazeniny v miskách a na vnější straně květináčů. Dávkování Fosfotinu je velmi jednoduché podle přiloženého návodu. Je nutné si pouze zjistit uhličitanovou tvrdost vody, která se udává v německých stupních (°N). Tvrdost vody z řádu je možné telefonicky zdarma zjistit v každé laboratoři podniku VaK, kde pravidelně dělají rozbory. Rozbor vody z vlastní studny Vám za úplatu udělají tamtéž. Pravidelným používáním Fosfotinu udržíme optimální podmínky pro růst a příjem živin, květiny se nám za to odmění zdravým růstem a bohatou násadou květů.

Průměrná tvrdost vody na území ČR se pohybuje na úrovni 18-22 °dH. Uhličitanové minerály rozpuštěné ve vodě vytvářejí vodní kámen na topných tělesech praček a jiných spotřebičů. Při soustavném zalévání květin touto vodou dochází ke kumulování minerálů v půdě, jejímu zasolování a postupnému zvyšování pH substrátu. Snižuje se příjem některých stopových prvků a využítí živin. To se nepříznivě projeví na růstu rostlin, zvyšuje se náchylnost k chorobám.

CHARAKTERISTIKA
Přípravek slouží k okyselování tvrdé vody, určené výhradně k zalévání květin. Eliminuje uhličitanovou tvrdost, zabraňuje tvorbě skvrn při zálivce na list, snižuje vytváření sraženin na povrchu substrátu a pěstebních nádobu bytových květin. Vhodný pro udržování kyselého substrátu u balkónových rostlin, především převislých petunií a u kyselomilných rostlin jako kanadských borůvek, azalek a rododendronů. Obsahem fosforu působí i jako hnojivo s podporou kvetení.

POUŽITÍ
Dávkování přípravku je závislé na tvrdosti vody udávané ve °dH (německých stupních). Tvrdost vody z vodovodního řádu je možno zjistit u každé vodárenské společnosti v místě bydliště, tvrdost vody z vlastní studny provádí za úplatu hygienické stanice, nebo vodárenské společnosti.  

Dávkování do   5 °dH uhličitanové tvrdosti 3 ml Fosfotinu na 10 l zálivky
  10 °dH uhličitanové tvrdosti 8 ml Fosfotinu na 10 l zálivky
  15 °dH uhličitanové tvrdosti 14 ml Fosfotinu na 10 l zálivky
  20 °dH uhličitanové tvrdosti 20 ml Fosfotinu na 10 l zálivky

Vyrábí TATRACEMA v licenci ZAHRADNICTVÍ CHOVANEC LIPNÍK NAD BEČVOU.

Podrobnosti www.fosfotin.cz 




Pavel Pavlíček
e-mail:
pavlicek@chrudim.cz