„Ukradeno z cizích webů“

DOTAZ - 13. 5. 2002
Slyšel jsem, že je vhodné kaktusy zalévat zvětralými zbytky piva. Je na tom něco pravdy?

ODPOVĚĎ - 14. 5. 2002
Slyšel jsem to, ale nikdy jsem to nezkoušel. Moje babička než vrátila prázdné pivní láhve, tak je vyplachovala (ta piva pil děda) a slivky lila k muškátům. Protože babička neměla vědecké a experimentátorské sklony, lila pivo ke všem muškátům a tak měla sice krásné muškáty ve všech oknech, ale nikdy se nedozvěděla jestli tím muškátům prospěla, uškodila nebo jim to bylo jedno. Přítel Kupčák z Palkovic doporučuje zalévat výsevy kaktusů roztokem 200ml 10° piva + 800ml vody. Tvrdí, že tento roztok omezuje růst řas a stimuluje růst. Stimulaci růstu vysvětluje obsahem vitaminu B.

Ing. Jiří Spurný k dotazu sdělil:V pivě jsou obsaženy různé živiny i další stimulační a podpůrné látky, které se tam dostanou z naklíčeného ječmene. V zásadě nic proti tomu nemám. Nikdy jsem to nedělal. Určitě ne všechny látky jsou rostliny schopné využít, cukry budou podporovat rozvoj bakterií i hub (redakčně byla vynechána další část příspěvku jestli je vhodnější pivo pít nebo jím zalévat kaktusy).

Můj bratr - náš bývalý president, nyní vicepresident za Čechy nezpracoval příspěvek, jen naznačil, že existuje ještě možnost pivo vypít a až následně aplikovat ty zázračné látky z naklíčeného ječmene na kaktusy.

Ukradeno z čelákovického webu -
http://www.khc.cz/cacti/diskuse.php

Dodatek chrudimské redakce – užívání roztoku piva do zálivky už dlouho aplikují orchideáři na některé druhy orchidejí. Otázka je jaké pivo by bylo nejlepší pro kaktusy. Pro „mexičany“ by myslím bylo dobré užívat pivo Corona, mexické pivečko, které se u nás nechá koupit bratru za 70 Kč třetinka. pp.


Pavel Pavlíček
e-mail:
pavlicek@chrudim.cz