Opuncie na skalku
 Opuntia phaeacantha Engelm.

O kaktusech, které se u nás dají s větším, či menším úspěchem pěstovat ve volné kultuře i přes zimu bylo již mnoho napsáno. Rád bych přišel také s malým postřehem.

V botanické zahradě Masarykovy university v Brně již několik let úspěšně roste Opuntia phaeacantha bez jakéhokoliv krytu, která bývá označována za mrazuvzdornou, ale nikoli zimovzdornou. Je umístěna na vyvýšené terase u skleníků hned vadle netřesků a ostatních skalniček a daří se jí tam báječně. Musím podotknout, že není nijak chráněna před větrem, deštěm, nebo sněhem, spiše naopak. Jediné usnadnění života skýtá pro tuto rostinu výborná drenáž, a to, že jsou její jednotlivé články podloženy valounky.

Opuncie si takto zachovává velice nízký, kompaktní růst, ploché články a krásné dlouhé trny. Zajímavé je, že v areolách nejsou téměř žádné glochidy, i když v „normální” kultuře se jich tvoří nespočetně. Snad je „vytrhaly” vlivy počasí, nebo se za drsnějších podmínek netvoří.

Bylo by zajímavé pokusit se u nás pěstovat více druhů kaktusů „pod širákem”. Při velkých ztrátách by se určitě časem vyvynuly formy, které by naše klima snášely bez problémů.

 


Stanislav Spurný
e-mail:
stanislav.spurny@centrum.cz