Escobaria roseana subsp. rosaeliasiana (n.n.?)
   Seriál - krátká zastavení Jarouše Šnicera 3 – srpen 2003

Poslední dobou je díky amatérské ale o to intenzivnější aktivitě několika Čechů na poli popisů posuzováno každé nové jméno s jistou mírou opatrnosti či dokonce skepce. Rád bych oddělil zrno od plev.

U této rostliny je autorem jména Charlie Glass a jde o skutečně seriozní taxonomické zhodnocení odpovídající vysoké odborné úrovni tohoto již zesnulého autora (byť je otázkou, zda Charlie stačil platný popis publikovat, jeho publikaci zatím marně hledám).

Od typové Escobaria roseana se rostlina liší především mohutným tělem, dosahuje až 7 cm šířky a 15 cm výšky, což představuje 2-3 násobek rozměrů typu. Další popsaná subsp. galeanensis je pak ještě výrazně menší a má krátké a silnější otrnění.

Trny subsp. rosaeliasiana jsou přirozeně delší a měkčí. Květy se podobají svojí stavbou, ale velikostně se hodně liší. Tolik krátká charakteristika.

Geograficky je tento taxon zasazen do severozápadní části druhového areálu, do okolí dnes již známého archeologického naleziště El Chiflon / Plan de Ayala, Coahuila.

Více se o této rostlině dozvíte v časopise Cactaceae etc.: viz „V tieni Iztaccíhuatl. Putovanie za Escheveria cante, Zachar - Staník - Dráb, CACTACEAE etc., 3: 103, 1998”


Jaroslav Šnicer