Co je nového - srpen 2003

Tak se zase ozývám, přátelé, i když v těch vedrech se člověku nechce ani myslet, natož psát. Jsme holt národ věčných nespokojenců, ale co je moc, to je moc. Taky vám některé rostliny uhynuly horkem? Mně se to podařilo u několika begonií, které jsem už nestihl uložit do stínu. V tomto počasí není voda tím nejdůležitějším, lepší je stínit a rosit a pokud zalévat, tak jen pozdě večer.

Ale o čem jsem se chtěl s vámi podělit? Dnes o roubování na Peireskopsis. Loni mě na výstavě zaujaly mamle Didiera madagascariensis naroubované na Peireskopsisech, které měl v prodeji př. Hlaváíček. Hned jsem si jednu taky opatřil a přes zimu se rozhodoval, že se do toho taky pustím. Již rok se totiž marně pokouším zakořenit jednu rostlinu, které odešla podložka. Ač namočená ve vodě, rostlina se nezazelenala i když není mrtvá. Jistě to znáte. Také mě zaujaly fotografie Didiera trollii roubované na téže podložce v publikaci prof. Rauha o sukulentní floře Madagaskaru. Když jde roubovat jedna, proč ne druhá.

Didiera trollii - rouby na peireskopsisech

Na jaře nebyl čas a tak jsem se k roubování dostal až v létě. Pro jistotu jsem si nechal předvést, jak to dělá př. Hlaváček a pak již nic nestálo v cestě. Narouboval jsem několik mamlí D. madagascariensis i D. trollii a aby toho nebylo málo i pár větviček Decarya madagascariensis. Řeknu vám, kdo rouboval kaktusy, ten se nemůže dočkat. Teprve po měsíci se ale vrcholky mamlí zazelenaly a většina roste. Jen Decarya zatím nejeví známky života, ale ta byla již dva roky „zašpuntovaná“, takže není divu.

 

Didiera madagascariensis - roub

 

D. madagascariensis rok po roubování

Tak vám na obrázcích dokládám, že nekecám a navíc ukazuji jak vypadá Didiera madagascariensis rok po roubování – je to radost, co? No a navíc přidávám fotku krásného květu Opuntie, která mi vykvetla na skalce.

Opuntia

Hlavní důvod, proč vám ale píši je ten, že vás opět zvu na naši výstavu, která bude tentokrát jubilejní, třicátá. Kdo přijel loni, asi nelitoval a tak vás ubezpečuji, že naši členové jsou rok od roku pilnější,sbírky krásnější a chceme se vytáhnout. Nezapomeňte tedy, že letošní 30. Výstava kaktusů a sukulentů v Rakovníku bude ve dnech 5.-7. září, tedy již od pátku 15 hod. do neděle 18 hodin v budově gymnázia na náměstí, jako vždy. Samozřejmě bude fungovat i prodej přebytků a kdo dřív přijde….

Takže se na vás těšíme a za všechny členy našeho kroužku vás zdravím.
Sváťa Ryba.



Text a foto: MUDr. Svatopluk Ryba
Vinohradská 1666, 269 01 Rakovník
tel. 0313/513602