Nová rubrika: „Ukradeno z cizích webů“

DOTAZ - 20.1.2002
Marně sháním Basudin nebo Confidor na ošetření kaktusů proti škůdcům.

ODPOVĚĎ - 23.1.2002
V minulosti u nás používaný tekutý Basudin 600 nebo garanulovaný Basudin 10G se už nedováží. Jsou-li ještě někde zbytky skladem musí být doprodány do konce roku 2002, potom je zákonem jeho prodej zakázán. Jedná se o insekticid který lze snadno nahradit jinými přípravky. Rozhodně nedoporučuji granulovaný přípravek rozpouštět a používat jako tekutý. 

Confidor 70 WG je registrován pro použití v chmelařství proti mšici chmelové. Neznám nikoho kdo by měl nějaké dobré zkušenosti s použitím na kaktusech.

Ukradeno z čelákovického webu -
http://www.khc.cz/cacti/diskuse.php


Pozn. redakce: 
Confidor je k použití na kaktusy vyzkoušen s velmi dobrými výsledky. Jediná jeho nevýhoda je, že se velmi obtížně shání a že je hodně drahý – 100 g stojí bezmála 2000,- Kč. Zde jsou bližší informace:

Confidor WG 70 – Použití u rostlin v květináčích, na záhonech - zálivka 0,01%, tj. 1 gram + 10 l vody, substrát nesmí být před zalitím příliš mokrý, aby se roztok vodou v substrátu nenaředil a kaktusy musí být již v růstu, napité, aby mohly nasát účinnou látku do stonků, nejlépe je kombinovat zálivku podmokem – nechat dostatečně nasát celý profil substrátu a současně provést důkladný postřik celých nadzemních částí rostlin, který zasáhne i kontaktně škůdce na rostlinách, pro postřik je předepsána koncentrace 0,015%, tj. 1,5 gramu + 10 litrů vody. Já používám jednotnou koncentraci 0,01% k postřiku, který je důkladný, takže na rostlinách je stejně dostatek účinné látky a zbytkem pak zaleju ty rostliny, kde jsem zahlédl nějaké škůdce…


Imidacloprid – úč. látka Confidoru - je používána jako mořidlo semen zelenin, cukrovky apod., kdy je při klíčení nasáván do mladých rostlin a chrání je proti žravým a savým škůdcům po několik týdnů. Imidacloprid tedy není fytotoxický, je systémově akropetálně (tj. z kořenů vzhůru do nejmladších částí rostlin) rozváděn do nadzemních částí, kde působí 2-3 týdny. Neinaktivuje se stykem s půdou - s jílovými minerály, jako některé jiné úč. látky. Protože se používá jako mořidlo u mnoha jiných rostlin, nedochází při jeho použití k omezení či zastavení růstu kaktusů, jako u některých jiných insekticidů.
Při použití proti molicím, zejména molici bavlníkové je předepsána koncentrace 0,035% a je vhodné doplnit další úč. látkou, např. Talstarem apod. 

Confidor jako jiné insekticidy není dostatečně účinný proti sviluškám (působí jen proti dospělcům, ne dostatečně proti larválním stádiím a vajíčkům), proti sviluškám je vždy nutné použít speciální akaricidy, např. Magus. 
Mikrokapsulová formulace nevyžaduje zvláštní rozmíchávání, dávka přípravku se nasype do potřebného množství vody a protřepáním se velmi dobře rozpustí. Orientačně, ale s dostatečnou přesností lze potřebné množství odměřovat objemově, protože se nejedná o prášek, ale o mikrogranule, které jsou velikostně vyrovnané, proto objemové odměřování je dosti přesné – 1,0 ml přípravku váží 0,70 gramu. 

V ČR je Confidor povolen jen do chmelu proti velmi odolné mšici chmelové a jako mořidlo různých semen (další použití není kvůli nadměrné české byrokracii…). Mnohem širší použití je povoleno např. i v sousedním Německu.
An.


Pavel Pavlíček
e-mail:
pavlicek@chrudim.cz