Informace o sjezdu německých kaktusářů

Vážení pánové,

nyní se mnozí z Vás budete ptát jaký byl u nás ten sjezd kaktusářů (24. květen 2003) ve WEILHEIMU, ca 50 km od Mnichova, na který jsem Vás zval, ale žádné reprezentační družstvo českých nebo slovenských kaktusářů se neukázalo. Proto odpovídám všem naráz.

Bylo to velmi hezky aranžované, ale o nic jste nepřišli.Ti, kteří neumějí ani slovo německy, by při těch přednáškách trpěli, ale přednášky měly špičkovou kvalitu, i když jsem tentokrát nepřednášel (to byl vtip!!). Nejdražší profesionál ze Švýcar (cena přednášky 800 EURO za večer), který měl asi 6 diaprojektorů a kompletní elektronické řízení celého systému, ukázal neuvěřitelnou možnost jak projít horama jižní Bolívie a to s ruksakem o váze 40 kg a bez vody. To znamená, že hledal neustále nějaké prameny a občas musel sestupovat až 1000 m dolů k řece, aby se dostal k vodě. Našel krásná naleziště sulkorebucií a cintií, ovšem botanicky řečeno, o rostlinách měl méně ponětí.

Další přednáška byla ARGENTINA: Projeli od San Juanu až do Patagonie , 5000 km VW busem. Přednáška byla starší a cestou používali rogalo. Jeho tehdy velice mladá žena si při přistání přerazila páteř a od té doby ji má ochromenou a vozí ji na vozíčku do hor a pod. Pak člověk stárne, neunese 40 kg, nechá si vyměnit klouby za umělé, ale má mnoho zážitků a ukázal nám, kde jsou biologické hranice Homo sapiens.

Vstup byl 8 EURO, to byla ta páteční komerční část, kde se muselo vydělat na nájem hal obrovských rozměrů. Musim ohodnotit našeho nového předsedu F. Becherera, že zajistil profesionální diaprojektory a člověka, který je umí ovládat. To, co jsme třeba zažili ve WUERZBURGU, kde během přednášky vypadly 4 diaprojektory a pak nebyla náhrada, to se nestalo ani na 5 minut. 
Dále byla v hale obrovská promítací plocha v rozměrech plátna na promítání širokoúhlých filmů a proto byla zajištěna technická možnost pro všechny typy diapositivů a projektorů.

V sobotu a v neděli byly přednášky i vám známých cestovatelů: KIRSCHNEK - Jižní Afrika, Van HEEK - Brazílie, LUTZ - Echinocereusy USA (jeho nahled), Inge BRASE –NAMIBIA, sukulenty Namíbie, hlavně Stapeliaceae, a pak v sobotu večer byla udělána úplně výjimečná přednáška ve 3D, čili v prostorovém promítání, na které bylo nutné si koupit 3D brýle - Jihozápad USA ve 3D, pan GROTHE… já na tom nebyl, ale lidé vykládali jak to bylo úžasné. U těchto záběru vznikají úplně jiné vjemy při pohledu do květu atd. … a to vše za vstup 3,50 EURO (znám jeho ostatní přednášky).

VÝSTAVA KAKTUSŮ: byla úžasná na poli o délce asi 15 m a šířka ca 3 m, na stolech se nacházelo velké množství obrovských rostlin vypěstovaných za posledních 40 let jako desítka obrovských Echinocactus grusonii, Trichocereus terschekii (ca 3 m, průměr 40 cm), Facheiroa ullei atd. …a množství kvetoucích exemplářů menších rozměrů.

Ve velké boční hale, kde se dělají normálně obchody s dobytkem, byl prodej kaktusů. 19 firem se přihlásilo, ale zde se prodávaly spíš věci komerční pro normální obyvatelstvo a milovníky kaktusů, kteří hledají pěknou kvetoucí rostlinu. Je možné, že jsme tímto způsobem získali nějaké mladé nadšence, kteří po nás jednou převezmou otěže. Když jsem se tak podíval sálem, tak jsem viděl pouze hlavy značně šedivé a mám dojem, že bude během příštích let několik set dobrých sbírek v nabídce. Spíš vše půjde na kompost, protože není tolik lidí a skleníků, kteří by vše mohli převzít!!

Doufám, že po vstupu do EVROPSKE UNIE se rozšíří obchody i směrem na západ a čeští specialisté maji naprosto jiný a zajímavý sortiment, který bych obchod při takových sjezdech mohl oživit!!



Zdravím Vás srdečně z Německa,
Josef Bušek