Duben 2003 ve sbírce u Pavlíčků

Duben se moc nepovedl, dlouho bylo zima a stěhování do netopených prostor se oddalovalo. Tam, kde se ale na noc přitopit dalo, tam to už kvetlo o závod. Pro tentokrát si prohlédneme jen 4 obrázky, a každý z jiného soudku.

 

Gymnocactus beguinii

 

Thelocactus conothelos var. macdowellii

Začneme kytičkou, která má v Mexiku velmi rozsáhlý areál výskytu – Gymnocactus – nebo také Turbinicarpus beguinii. Rostlina na obrázku pochází ze semen PP 197, které jsem asi před deseti lety sbíral u Galeany v mexickém státu Nuevo Leon.

Thelocactus conothelos var. macdowellii, Higueras, Mexiko

Další kytička je dost podobná, je to ale Thelocactus conothelos var. macdowellii, tu jsem letos fotografoval u Higueras, bylo to po ránu, kosa, padalo spousty rosy – a podívejte se, jak pěkně to vypadá.

Na předchozím obrázku je rostlina stejného jména ve sbírce. Je to docela malý kaktus, velmi vděčný a ochotně kvetoucí.

Turbinicarpus laui Lau 1111

Další rostlinkou je Turbinicarpus laui Lau 1111. Tenhle Lauův sběr pochází ze státu San Luiz Potosí, roste u Buenavista, ve výšce okolo 1500 m n.m. ve společnosti Mammillaria dumetorum a Ferocactus rafaelensis. Je to fakt roztomilá miniaturka.

Echinocereus longisetus

A poslední z dnešní procházky je Echinocereus longisetus. V našich novinách už jednou byl, ale je to tak atraktivní trsovitý echinocereus, že si zaslouží být představen ještě jednou. Letos kvetou dvě rostliny, takže by na podzim mělo být dostatek semen v nabídce. Tak se mějte, já běžím sprašovat.


Pavel Pavlíček
e-mail:
pavlicek@chrudim.cz