Z činnosti SPKS Frýdek-Místek

Kaktusářství ve Frýdku-Místku má tradici už od roku 1972. K tradičním akcím, které spolek organizuje, patří každoroční výstavy výpěstků a zájezdy do sbírek nejen v Čechách a na Slovensku. Ani v době po „revoluci“, kdy většina spolků měla až existenční problémy, nadšení pro tuto zálibu neopadalo a dá se říci, že jsme nezaznamenali ani úbytek členské základny, jejíž stav se dlouhodobě pohybuje kolem 30 aktivních členů. Spíše naopak.
K tomu jistě přispívá i skutečnost, že do Frýdku-Místku přijíždí přednášet celá řada kaktusářů a sukulentářů zvučných jmen, které si netroufneme ani vyjmenovat, abychom na někoho nezapomněli. Snad jen jedno jméno můžeme vzpomenout, a to prof.Alfreda Laua. Na významné přednášky se zde sjíždějí i členové z okolních spolků, jako z Ostravy, Ostravy-Poruby, Českého Těšína, Opavy apod. Rovněž organizace a účast na zájezdech je společným dílem těchto spolků.
 
V loňském roce jsme poprvé přijali plán činnosti, podle něhož se členové SPKS Frýdek-Místek v období pěstitelské sezóny nesetkávají v klubovně, ale přímo u pramene poznání, tedy ve sklenících členů spolku. Dá se konstatovat, že tato změna má obrovský úspěch, což je možné prohlásit na základě „docházky“ a také podle toho, že konec schůzek nelze předem stanovit a často se protáhne do setmění.
 
Na letošní výroční členské schůzi spolku se po odstoupení předsedy v loňském roce volilo nové vedení. Předsedou byl zvolen Jaromír Chvastek, na postu místopředsedy zůstal osvědčený Oldřich Klimek, jednatelem se stal Petr Adámek a pokladníkem pedant na pořádek ve financích Zdeněk Kostelník.
 
Spolek pěstitelů kaktusů a sukulentů ve Frýdku-Místku však má letos jedno významné kulaté jubileum. V tradiční spolupráci se spolkem v Ostravě bude organizovat už 10. ročník mezinárodního sympozia „Kaktusy v Pobeskydí”. Říká se, že co je poprvé, na to většinou nelze zapomenout. Prvního ročníku se v r. 1994 zúčastnilo 164 kaktusářů, vč. zahraničních, a mnozí se sympozia zúčastňují pravidelně a vždy vzpomínají na ten nezapomenutelný první ročník.
 
Ale ani ostatní ročníky nezůstaly svou atmosférou a odbornou náplní pozadu. Po několika chudších letech jsme v loňském roce zaznamenali opět nebývalý nárůst účastníků. Už tradičně se sympozia zúčastňuje stále početnější grupa polských přátel a oblíbeným se toto klání stalo i pro řadu rakouských pěstitelů, o slovenských nemluvě. A tak oba organizátoři akce, tedy spolky SPKS ve Frýdku-Místku a KK v Ostravě, věří, že se opět po dlouhé zimě setkáme v Beskydech. K tomu vás zveme.
 
Za SPKS Frýdek-Místek Jaromír Chvastek   

Jaromír Chvastek
e-mail: jch@point.cz