Řízečky
nebo apríl?
- Aprílová povídka
č. 3
- Můj
příběh se stal o Velikonocích v roce
2002. Velikonoční pondělí právě
vycházelo na 1. duben a já jsem už
týden předem usilovně přemýšlela,
jak tento den zpestřit svému příteli
aprílovým žertíkem. Hlavou se mi
honily možné i nemožné nápady,
většinou však ty nemožné a já jsem
stále nemohla vymyslet to pravé
ořechové. Až dva dny před oním datem
mě osvítil nápad…
-
- Abyste
pochopili pointu, musím Vás poněkud
blíže seznámit se svým přítelem.
Dámy ovšem musím upozornit, aby si od
toho příliš neslibovaly, hranice tady
určuji já… Pavla Heřtuse většina z
kaktusářů velice dobře zná. Je to
dlouholetý kaktusář, vášnivý
(někdy i nejenom) sběratel a velký
cestovatel, úplnej Emil Holub, jak já
říkám! Na některých z jeho cest jsem
ho doprovázela i já a tak jsem měla
možnost všimnout si jedné jeho -
řekněme - zvláštnosti…
-
- Pavel nerad
experimentuje s jídlem. Rád papá, což
ukazuje i jeho kulaté bříško a
nejraději má vepřové maso. Často
jsem ho zlobila poznámkami, že kdo jí
hodně vepřového, začne mu být
obvykle podobný, ale jeho lásku
k nezdravému jídelníčku to nikdy ani
nenahlodalo. Na našich společných
cestách se stravoval hlavně vepřovými
steaky, z nichž cítil jistotu známého
pokrmu a nebál se, že bude o hladu,
kdyby novinka třeba nevyšla.
-
- A tak
nechtěl jít do krokodýlí restaurace v
Jižní Africe, protože měl strach, že
tam budou mít jenom pokrmy z
krokodýlího masa, což on by vůbec
nepozřel. Šklebil se mi, když jsem si
v jedné restauraci v Čechách dala
žraločí steak jenom proto abych ho
ochutnala a ono se jim to moc nepovedlo.
Klokaních řízečků se ani nedotkl,
když jsem je udělala pro návštěvu a
raději tenkrát vyluxoval veškerou
oblohu se třemi krajíci chleba. Na
společných exotických dovolených se
zásadně vyhýbá veškerým plodům
moře a vyhledává pouze plody chlévů
a pastvin... Jediné, v čem se mi
podařilo udělat kompromis je maso
pštrosí, ale dál mě prostě
nepustí…
-
- Jenomže my
ženy víme, že naši pánové kolikrát
ani nevědí, co snědí. A tak když
jsem mu ze zbylých klokaních
řízečků udělala segedín, olizoval
se až za ušima až do doby, než jsem
mu sdělila co to bylo za maso. K
snídani už ho odmítl se slovy:
„Kdybych včera věděl, že to nebylo
hovězí, nikdy bych to nejedl!” Tak
vidíte, jací ti muži jsou pokrytci…
-
- A na
základě této jeho fóbie
z neznámých a zvláštních potravin
jsem postavila svůj loňský aprílový
žertík. Maso z vepřové panenky neboli
šálu, takové ty malinkaté řízečky,
měkké a na jazyku se rozplývající,
jsem na dva dny naložila do oleje,
worchestru a sójové omáčky, jak to
poslední dobou s vepřovými řízky
před obalením vždycky dělám. Je to
recept jedné mé kamarádky. Říká se
tomu pyramidální řízky a je to
báječná bašta, zvláště pak pro ty,
kterým vadí typická příchuť
vepřového masa, kterou smažené
vepřové řízky obvykle mají.
Naložením úžasně změknou, získají
fantastickou chuť, výrazně se však
změní i barva masa, je pak tmavě
červené...Při nakládání těch
mrňavých řízečků mě napadlo, že
to maso ani nevypadá jako vepřové a
myšlenka na žertík byla na světě.
Nevěděla jsem sice, co si vymyslím,
ale doufala jsem, že mě Pavel k
nějakému zvířeti sám dovede…
-
- Jen si to
představte! Slavnostně prostřený
stůl, bramborový salát a řízky,
pochvalné mručení od stolu, o kterém
jsem věděla, že nebude mít dlouhého
trvání, jakmile si chlapec uvědomí
netradiční rozměry řízečků. No,
pravda, nějakou dobu mručel a pak se,
jen tak jako mimochodem zeptal, co to je
za maso. Už jsem viděla, jak mu tuhnou
koutky a neuvěřitelně jsem se bavila.
-
- „Hádej!”,
zněla moje odpověď. A on hádal. Já
jsem mezitím švitořila tu o tom, tu o
tamtom, jakoby se nic nedělo. „Je to
pštros!”, málem se uklidnil, ale
z toho jsem ho rychle vyvedla. Jedl
čím dál tím pomaleji a já
švitořila a sledovala ho, jak mě
vůbec neposlouchá a jak strašně
bojuje sám se sebou. Bylo to fakt moc
dobré, to mi potom přiznal, ale ta
fóbie byla silnější, zkazila mu celý
oběd. Vždycky mezi sousty vykřikl
nějaké zvíře a já jenom řekla - NE!
Dojídal poslední z pěti řízečků,
když se právě dostal mezi hlodavce.
-
- „Krysa je
moc malá, ta to nebude” bručel si pro
sebe, zatímco já se horečně snažila
vymyslet, čím bych ho prostě děsně
vyděsila a co by odpovídalo velikosti i
tmavě červené barvě masa.
- „Nutrie!”,
napovídala jsem mu. „Nutrie to není,
tu znám”, odsekl už podrážděně.
Vážně jsem už nevěděla, kam hovor
stočit, když tu mi najednou vyvstala
před očima kapibara. Největší na
světě žijící hlodavec. Viděli jsme
ji s Pavlem na jedné z našich cest v
nějaké rezervaci v kleci a na mě
tenkrát udělala obrovský dojem. Když
dojedl, musela jsem se už konečně
přiznat! Tak napjatou tvář jako měl
tenkrát on mají jenom malé děti
těsně před tím, než přijde čert s
Mikulášem!
-
- „Kapibara”,
hlesla jsem a čekala, že mě vzápětí
pozvrací. Pavlova reakce byla poněkud
jiná. Začal hulákat: „Já to
věděl, já to tušil! Ale bylo to
dobrý! Ale kdybys mi to řekla hned, asi
bych to nejed´!” Pak mu mužská
logika doručila do úst otázku, kde
jsem to maso sehnala. „V Globusu”,
prohodila jsem ledabyle. „No jo, tam
maj fakt všecko, to za nás nebylo! To
bylo asi drahý, viď?”
-
- To už jsem
se tak dusila smíchy, že si ani
nepamatuji, jakou jsem mu mrskla cenu za
kilo… No, nebudu to protahovat, prostě
to dál už nešlo! Vybuchla jsem v
hurónský smích a zařvala pro změnu
zase já na něj! „APRÍÍÍL!!!
Miláčku to byl apríl! To maso bylo
vepřovýýýýýý!!!!!!!”
-
- V ten
moment pro změnu vypadal jako dítě po
odchodu čerta a Mikuláše, ovšem
takové dítě, jež si nevzpomnělo na
žádnou básničku. Naprosto nevěděl
na čem je. Neuvěřitelně zmaten
hleděl na prázdný talíř, jakoby
hledal předmět doličný, aby ho
posoudil znovu a vypadlo z něj jenom
„Kecáš.”
-
- Později mi
kladl ještě několik kontrolních
otázek, aby mě jako nachytal a aby se
nakonec ukázalo, že to vepřové maso
nebylo, ovšem bez úspěchu. Já jsem z
toho všeho nakonec získala pocit, že
by byl snad nakonec raději, kdyby to ta
kapibara opravdu byla a on se mohl
chlubit mezi přáteli, že ji jedl a že
je moc dobrá… Rozhodně mi věřte,
že jsem se už dlouho tak nenasmála a
že tak skvělý aprílový žertík se
mi ještě nikdy nepovedl a zase asi
dlouho nepovede.
-
- Mimochodem,
nevíte někdo, jestli se u nás dá
doopravdy sehnat maso z kapibary?
|
- Lenka Košťálová
|