Už předminulý díl pojednávající o plodech
kaktusů byl zčásti věnován jejich užitku
pro člověka. Ovšem nejen plody kaktusů, ale i
jiné jejich části mají v daném prostředí
pro konkrétní lidi praktický význam. První,
co se nám vybaví z perspektivy střední
Evropy, je samozřejmě pěstování a prodej
kaktusů pro okrasu, což zpravidla přináší
úžasné požitky duchovní a mizerné požitky
finanční. O tento způsob využití kaktusů
nám však teď nepůjde. Ukážeme si raději,
jaké přímé materiální využití nabízejí
kaktusy lidem v těch zemích, kde rostou
naplano.
Napřed se ovšem musí říci, že užitkové
rostliny jsou v botanickém systému rozptýleny
velmi nerovnoměrně. Některé čeledi jsou
užitkovými druhy přímo nabity a jiné, i dosti
velké, jsou zhola nekulturní a nekultivované.
Vezměme třeba všeužitečné palmy
(arekovité): ráno vlezu do pantoflí, sednu si
do křesla a dám si na zub panáka – a ono to
všecko od obuvi, domu a postele až po tu láhev
a kořalku může být výrobkem z různých
druhů palem. Anebo lilkovité, rozporuplná
familie nacpaná druhy věhlasně jedlými, anebo
zase příšerně mámivými jedovatinami, které
se pak pěstují právě pro ty alkaloidy. Proti
tomu naopak třeba pryskyřníkovité jsou
čeledí celkem planou a nepoužívanou, krom
pár rodů skalniček a pár druhů
oficinálních. Kaktusy jsou taky spíš pod
průměrem – rozhodně nejsou v tomto ohledu
tak významnou a všestranně užitečnou
skupinou jako mnohé jiné čeledi.
Využití kaktusů jako užitkových rostlin
patří hlavně minulosti. Není divu: domorodci
žijící na samotách v polopouštích a
pouštích byli zcela odkázáni na přírodní
zdroje, které jim krajina poskytovala. Proto se
běžně používaly např. i trny kaktusů, a
sice jako jehly či rybářské háčky. Vyschlé
zdřevnatělé kaktusové stonky byly zase
zdrojem dřeva pro otop. Kmeny mnoha druhů
vysokých cereů sloužily i jako stavební
materiál; ze Marginatoocereus marginatus
– órgano común se vyrábělo barvivo a
později také vyživující prostředek na
vlasy.
Mnoho kaktusů
má i pestré léčivé účinky, popřípadě se
s nimi dá čarovat a trávit, asi jako to známe
u našich bylinek. Rybáři na Baja California
využívali druh Machaerocereus gummosus k lovu
ryb. Látky uvolňující se ve vodě z nadrcených
pletiv omámily ryby, které pak prý lovci
doslova sbírali z hladiny.
Skoro už
minulostí je i kdysi velmi rozšířené
pěstování kaktusů (klasicky druhu Nopalea
cochenillifera) jako živných rostlin pro
červce nopálového (Dactylopius coccus),
z nějž se získávala karmínová červeň.
Tuto tzv. košenillu z trhu už dávno
vystrnadila barviva syntetická.
|
Selenicereus
grandiflorus |
Dnes dávají lidem nejvíce užitku druhy
poskytující ovoce. Mnoho z nich známe z úplně
jiných souvislostí. Největší kaktus světa a
zároveň starý známý z westernů,
sloupovitá a kandelábrovitě větvená Carnegiea
gigantea, dává hojnost purpurově
červených bobulí, které se jedí hned, nebo
se suší (nahoře na kaktusu je Vinnetou s košíkem
a češe, kdežto Old Shatterhand mu dole
přidržuje žebř). Selenicereus grandiflorus,
dost často u nás pěstovaný pod jménem
kráska noci (což se týká doby květu), také
dává ovoce a krom toho má ještě jeden
užitek: jeho vegetativní části obsahují
léčivý, resp. jedovatý glykosid kaktin,
který účinně ovlivňuje činnost srdce.
Mnoho ovocných
kaktusů patří do příbuzenstva rodu Cereus.
Přímo z tohoto rodu jsou jako užitkové druhy
citovány např. C. hexagonus, jamacaru,
peruvianus, dalšími rody a druhy jsou
např. Echinocereus conglomeratus, E.
dasyacanthus, E. eneacanthus, E.
stramineus, Trichocereus validus, Hylocereus
triangularis, H. undatus, Polaskia
chichipe, Acanthocereus griseus, Stenocereus
stellatus, Pachycereus weberi a
svícnovitý Lemaireocereus chende. Stále
živé domorodé názvy garambullo (Myrtillocactus
geometrizans), cardón (Pachycereus
pringlei), chilitos de viznaga (plody
mamilárií) a další jsou jasným důkazem
neustávající atraktivnosti těchto
šťavnatých bobulí.
Dnes jsou plody
volně rostoucích kaktusů spíš jen
příležitostným zpestřením jídelníčku
pastevců a jejich rodin. Kaktusy si tedy
nesmíme představovat jako pouštní obdobu
našich jabloní či švestek – nikdy nebyly
šlechtěny ani pěstovány. Mexický venkovan k nim
má asi stejný vztah na hranici tvrdé
exploatace, vrtkavé tolerance a blahovolného
nezájmu, jako když pantátovi za domem roste
překrásná bezinka, zdroj kosmatic, klacků k rajčatům
a nejrůznějších nápojů od čaje po likéry.
Plody kaktusů, zvláště ty velké a na cukry
bohaté, bývají využívány podobně, totiž k výrobě
nejrůznějších nealkoholických, ale hlavně
alkoholických nápojů – od lehce
prokvašených „burčáků“ až po
nejrůznější domácí pálenky.
Negativní vliv
tohoto extenzivního sběračství na populace
některých kaktusů v přírodě i na celá
rostlinná společenstva je mimo veškerou
diskusi (abych se ke kaktusu prodral, musím jich
osekat deset dalších). Tlak na vegetaci se
zvyšuje s růstem počtu obyvatel, kromě toho
sběr či zpracování již zdaleka neslouží
pro uspokojení potřeb jedné rodiny či
vesnice, ale stává se zdrojem často jediného
příjmu chudých vesničanů.
Bohužel,
obrovské stonky sudovitých echinokaktusů či
ferokaktusů se neobnovují tak snadno jako
utržený plod, a tak výroba proslazovaných
kousků z měkkých pletiv těchto kaktusů na
mnoha místech výrazně decimuje populace třeba
Echinocactus platyacanthus, který se k tomuto
účelu používá asi nejčastěji. Měkké
části kaktusu jsou vyříznuty ze stonku, a
poté naloženy do cukerné kaše, aby se dostaly
asi po měsíci na pulty prodejců pod názvem
acitrón či dulce de visnaga. Tyto druhy
kaktusů slouží také jako doplněk
šťavnatého krmiva pro kozy, kdy pasák
mačetou odstraní kaktusu trny, čímž ho
zpřístupní mlsným kozám, a dílo zkázy je
dokonáno.
|
Hylocereus
triangularis |
Aktivně pěstovány jsou z kaktusů
převážně jen opuncie. Velké části Mexika
mají pouštní či polopouštní podmínky, a
tak nemohou být zemědělsky příliš
využívány. Přesto i tam sídlí farmáři a
na jejich pozemcích se kromě kukuřice setkáme
třeba i s políčky čiroku, léčivých aloe,
ale také s opunciovými plantážemi zvanými nopalerias.
Opuncie se zde pěstují jednak kvůli plodům,
ale sklízejí se i mladé články.
Nejčastěji jde o druhy Opuntia ficus-indica,
Opuntia amyclaea, ale setkali jsme se
také s výsadbami Opuntia durangensis.
Sklizené plody
se prodávají pod označením tuna, často s přívlastkem
jako tuna fina, tuna blanca či tuna mansa, a
jsou vyhledávaným zpestřením jídelníčku.
Dřív se to vozilo i do Česka a mělo to i české
jméno – nastojte: fikydyndy. To je, co? Mladé
opunciové články s dosud nevyvinutými trny a
glochidiemi se nakládají do sladkokyselého
láku jako naše okurky nebo se smaží a
bývají i součástí náplně tacos. To je
srolovaná placka, tradičně kukuřičná a dnes
i pšeničná (chuťově tedy celkem hlušina),
a v ní je zabalena vlastní dobrota –
masová, zeleninová, fazolová nebo opunciová
náplň.
Opuncie ve
vyšlechtěných beztrnných kultivarech se
dokonce pěstovaly jako píce pro skot a kozy.
Experimenty však nakonec zklamaly, mezi jiným
proto, že opunciové články přece jen nejsou
nutričně příliš hodnotné, a tak dnes
opuncie (a to již jen původní nešlechtěné
druhy) slouží jako doplňkové krmivo během
sušších částí roku.
Tím jsme s
kaktusy co s užitkovými rostlinami téměř
hotovi. Běžné je ovšem pěstování kaktusů
v živých plotech – tady už ale nejde o
klasické pojetí užitkové rostliny.
Sloupovité cerey nebo vzrůstné opuncie ve
špalírech často lemují zahrady, dvorky nebo i políčka
s jinými pěstovanými rostlinami. Zcela
záměrně jsme se zatím vyhnuli zmínce o známém
využití kaktusů jako zdroje halucinogenních
drog. O proslulém peyotlu (Lophophora
williamsii) a o dalších narkotických
kaktusech tedy někdy příště.
|