Rudolf Šubík a jeho osmdesátka


V době vydání tohoto čísla I. N.CACT (přesněji 11. dubna 2003) oslaví významné životní jubileum nestor českých kaktusářů a první „Zlatý Alberto” Rudolf Šubík.

Známe ho všichni, neboť silně pochybuji o tom, že by kdokoliv z našich kaktusářů neviděl některou z tisíců jeho fotografií v časopisech nebo v nějaké knížce. Rudolf ve svých osmdesáti letech žije tak intenzívně, až se člověku tají dech a český závistivec má opravdu co závidět. Pokud to ještě nevíte, tak Rudolf změnil trvalé bydliště a před třemi lety se přestěhoval z Prahy do Luštěnic u Mladé Boleslavi.

 

Opustil skromný malý byt v neudržovaném objektu pro zaměstnance BZ a měl při tom štěstí, že se ho ujal starosta Luštenic, kaktusář a cestovatel Václav Jakubec. Ten se o Rudolfa stará jako o svého otce a tak díky této péči Rudolf velmi dobře zvládnul „přesazení starého stromu“.

Rudolf Šubík opravdu nezahálí a v posledních letech byl znovu na cestách za exotickými rostlinami (Peru v roce 2000, Kypr v roce 2001 a Mexiko v r. 2002). Všude samozřejmě fotografoval a dále rozšiřoval svůj obsáhlý archív diapozitivů. Loni stihnul připravit s Liborem Kuntem knihu Encyklopedie kaktusů, v níž nakladatelství REBO použilo 542 jeho fotografií. Mnoho jeho fotografií se stále objevuje v časopisech a jejich počet těžko někdo někdy spočítá.

Rudolf nechybí na žádné větší kaktusářské akci (sympozia, otevírání či zavírání sezóny atp.) a pokud na nich začne vyprávět své zážitky z cest nebo spolupráce s kaktusářskými veličinami minulosti, má vždy mnoho nadšených posluchačů.

Rudolf Šubík s knihou o Peru

Považuji za vhodné, abych citoval úryvek z brožurky „Náš přítel Rudolf”, kterou jsem s ním připravil u příležitosti udělení ceny Zlatý Alberto 2000:
„Později jsem si zařídil místnost jako ateliér na chalupě, tam jsem také vyvolával fotky, ale dneska už to není pravda, zejména potom, co mi chalupu navštívili lupiči, některé součástky odnesli a jiné poničili. Snad tam zase budu něco dělat, až budu v důchodu.
Až v důchodu ?
No jistě, já to počítám tak, že v opravdovém důchodu budu, až mi bude osmdesát! Já bych ještě chtěl znovu cestovat. Hrozně rád bych jel třeba do Argentiny, nebo znovu do Bolívie, taky se mi dosud nepodařilo podívat se do Amazonie, i když jsem byl už na okraji této oblasti při druhém pobytu v Peru. Už jsem toho viděl v Peru a v Chile hodně, ale chtěl bych si zopakovat návštěvu těch oblastí, kde jsem byl při prvním pobytu v jižní Americe…”

Vsadím se s kýmkoliv, že Rudolf Šubík toto své předsevzetí nesplní a pomyslnou hranici posune dále nejméně o deset let. Když jsem ho navštívil v březnu t. r., tak se připravoval na další výlet do Peru za přítelem Karlem Knížetem, třídil své diapozitivy a plánoval další publikaci s kaktusářským i cestopisným zaměřením.

Je dost pravděpodobné, že až budete číst tyto řádky v internetových novinách, bude se Rudolf místo dubnové oslavy toulat někde v Andách a fotografovat kaktusy, které má tolik rád.

Za všechny příznivce I.N.CACT novin chci tedy Rudolfu Šubíkovi popřát hodně zdraví a stále tolik elánu, který by mohl rozdávat všem, co jsou o desítky let mladší. Největší radost by nám v následujících dnech udělal, kdyby vzpomínaný nástup do důchodu zase o pár let odloží.

Text a foto
Jan Gratias

Nedá mi to, abych se ke gratulaci nepřidal i já. Mám na to dokonce – jako jeden z redaktorů těchto novin i jakési nepsané právo a snad trošku i povinnost. A tohoto práva se hodlám chopit jaksi netradičně, a možná i ne příliš konvenčně.

Měl jsem totiž to štěstí, že jsem se s cestovatelem Rudolfem jedné cesty účastnil. Bylo to loni, a bylo to Mexiko. Přiznám se, že jsem měl trochu obavy, jak to Rudolfek bude zvládat po fyzické stránce. Aklimatizace, horko, strmé kopce, nedostatek hygienických možností – atd. Ale nakonec se ukázalo, že tenhle 79 let mladý chlapík byl bezvadný, vlezl i tam, kde jsem toho plný kecky měl i já, o 20 let mladší mladík.

Rudolf Šubík v Mexiku v r. 2002 (foto PP)

A byla s ním i sranda. Je pohodový, někdy snad až příliš. To ukázal už na samotném začátku cesty, při průchodu ruzyňským letištěm. Rudolf prostě prošel kolem bezpečnostní služby bez povšimnutí – zastavil se až poté co ho policista dohonil, zastavil a požádal ho o nějaké doklady. Rudolfek sáhl do kapsy, něco vytáhl a zároveň mu z kapsy vypadl celý vějíř papírů, včetně předloňských účtů z hypermarketu. Benevolentně si toho chlápka v uniformě od hlavy k patě prohlédl a monšalantně pravil, ukázaje prstem na papíry pokrytou podlahu: „vyberte si co je vám libo”.

Takže Rudolfku. Mnoho štěstí, zdraví a pohody do další desítky let cestovatelských a fotografických aktivit Ti za sebe i za čtenáře našich novin

přeje Pavel Pavlíček