Kaktusy na jaře

Obrázkový čtrnáctideník ZAHRADA (dříve „Zahrada domácí a Školní) – šéfredaktor Josef Vaněk, zahradní architekt v Chrudimi
Ročník XXIII./1929, sešit 11, strana 162

S probouzející se přírodou probouzí se také život našich kaktů. Od polou března můžeme je za slunečných dnů vlahou vodou pokropiti a zbaviti prachu. Choulostivé druhy, držené pod sklem nekropíme.

Nyní můžeme také začíti s přesazováním, Nepřesazujme však zbytečně, nýbrž jen rostliny, které to nutně potřebují. V květináčích pěstěné můžeme nechati klidně 3-4 roky bez přesazení v témže květináči. Nejkrásnější ostny se vyvinují ve druhém – třetím roce po zasázení.

Během léta kypříme zem v květináčcích i truhlíčcích několikrát špičatým dřívkem. V truhlíčku je můžeme nechati tak dlouho, až se navzájem dotýkají. Druhy, které záhy kvetou, nepřesazujeme na jaře, nýbrž dle potřeby po odkvětu. Se zaléváním se pomalu přidává, až nastane zase normální letní ošetřování.

Téměř všem rostlinám škodí zalévání v té době, kdy slunce vydatně hřeje a proto zaléváme je v létě k večeru. Na podzim, když se dostavují chladné noci, pak v zimě a na jaře, zalévá se dopoledne a vždy vodou odraženou.

Komentář:
Tak mám pocit, že se za ta léta přeci jen dost v náhledu na probouzení kaktusů změnilo. Záleží samozřejmě na umístění kaktusů, tedy zda je možné prostor temperovat, či zda jsme rostliny vynosili ze sklepa do studeného skleníku. Já osobně – protože mám rostliny ve skleníku, kde je možné se případných poklesům teplot vyhnout přitopením, zalévám vždy kolem začátku dubna, a to horkou vodou okolo 50 °C, s příměsí Jaru, a to docela vydatně, bez obav, že některé květináčky budou třeba i rozbahněné. Do první zálivky je možné přidat i trochu hnojiva, ale opatrně, aby některé kaktusy prudkým „napitím“ nepopraskaly. Stává se to zejména u lofofór, turbinikarpusů ale i jiných.

A ještě drobná poznámka – vyhýbáme se termínu „osten“ – neboť morfologicky je to něco jiného než trn, který zdobí kaktusy. Stejně tak nikdy neužíváme slovo semeník pro označení plodu (Frič říkával „ovoce“ – což je opět mnohem přesnější než semeník) Semeník je totiž útvar na spodní části květu, uvnitř prostoru který kryje lůžko květní a částečně i květní trubka.


Pavel Pavlíček
e-mail:
pavlicek@chrudim.cz