Zamykání sezóny

Je 28. září, státní svátek. Kaktusáři slaví svátek jiný. Zamykání sezóny v Chrudimi. Praha vypravila na tuto událost autobus, stejně jako loni. Doufám, že se s toho stane tradice. Autobus není zcela plný, zůstává asi 10 prázdných míst. Hodina odjezdu již dávno minula, pět minut jsem čekával na opozdilce já, když jsem jezdil jako vedoucí zájezdu. Čekání se protahuje, 15 minut, hledám příčinu. Někdo chybí, aha, chybí vedoucí zájezdu, nemáme velení. Konečně doběhl, 7.20 odjíždíme. Cesta popovodňovou Prahou bez problémů, zbytek cesty také.

Chrudim nás v 9.35 přivítala slunečným počasím. První kroky nás vedou k Pavlíčkům. Nepředstavitelný nápor kaktusářů kupodivu Pavlíčkovi skleníky a dům zatím vydržely. Jak dlouho ještě. Nápor ovšem nevydržel jeden z návštěvníků a vyřešil to skokem do folií zakrytého bazénu, podrobnosti nevím, stalo se tak půl hodiny před naším příchodem. Nemilosrdně se probíjím dovnitř. Tam uvnitř na malinkém trávníku je občerstvení. Přítel Červenka z Čelákovic tam každý rok opéká klobásy. Ano je tam a klobásy také. Klobása, chleba a hořčice za 12,- Kč, nekupte to. Pití za režijní cenu tamtéž. Prohlídka skleníku, nelze se dostat. Nákup kaktusářských propriet a literatury, socialistická banánová fronta, kdo si vystojí tak má. Vzdávám to, hurá na burzu.

Burza!? Burza je jako vždy v jídelně chrudimské Transporty. Začátek jako vždy v 10.00. V 10.15 mám před sebou několik desítek metrů dlouhou frontu. Naštěstí okolo stojící nemají také co dělat a tak si vyměníme několik rad, drbů a také rostlin. Není to promrhaný čas. Konečně platí vstupné, 20,- Kč je cena lidová. Vstupenka opravňuje k několikerému vstupu. To je důležité. Po zaplacení nadýchnou, vydýchnou, připažit a vejít. Další nadýchnutí opět na chodbě. Kuřáci a jiní z malou kapacitou plic toho moc nestihnou. Ne, není to tak hrozné, dalo se tam vydržet i několik hodin. Kytek tam bylo nepředstavitelně, ceny neskutečné, to co se kupovalo předloni za 800,- Kč, bylo za 50,-Kč, jméno neuvedu, všichni vědí. Vynikající vymožeností burzy, je občerstvení přímo na místě a co opět nezklamalo, byly kuchaři. Připravili dva chody. Kuřecí řízek s bramborem a bramborové knedlíky plněné uzeným se zelím. Nemám rád kuře. Bramborové knedlíčky byly skvělé, trochu víc mastné, mám dietu, ale stejně jsem je sněd. Cena za oběd univerzálních 50,- Kč, stejně jako ta Mammillaria luethii. Pivo 12 za 17. Sám sobě jsem si zakázal kupovat další kytky. To zakázané víc potěší.

Přednáškové turné začíná ve 14.30. Letos je změna. Loňský sál byl již malý, během přednášek postávali někteří, kde se dalo. Letošní prozíravý tah pořadatelů byl skvělý, pronajali na přednášky místní kino. Kino kapacitou značně předčilo loňský sál, lidé nepostávalo kde se dalo, ale jen po obou stranách. Pořadatelům nezávidím, Chrudim nic většího asi nemá. Co příští rok? Když letos nás tam bylo cca 1.200, nekvalifikovaný odhad (můj).

Vlastní přednáškový blok, předcházelo udělení Zlatého Alberta. Toto jsem prošvihnul a tak si o tom musíte přečíst v časopise, hledal jsem svačinu.

Přednášky zahájil přítel Lukeš, Mexiko na “digitálu”. Nemám rád digitální fotoaparáty, preferuji formát 6x6. Ale rezignoval jsem a také již používám kinofilm, rozdíl je v ceně materiálu, ale hlavně ve váze přístroje. Po zhlédnutí letošních přednášek na digitálních mediích začínám o přechodu na “digitál” uvažovat i já. Zpět k příteli Lukešovi. Přednáška dokonalá, přístroj s 4 megapixely kreslí neskutečně ostře, jediná nevýhoda, nelze pořizovat makro snímky. Některé snímky byly skutečné unikáty. Druhý v pořadí to absolutně vyhrál.

V dalších přednáškách mám menší zmatek. Není mou vinnou. Boris Vrškový ze Slovenska měl drobné potíže s diapozitivy, prostě je rozsypal, a tak byl jako třetí. Jeho přednáška o chrastí z Mexika zaujala a byla doplněna ukázkami rostlin pěstovaných v kultuře.

Druhou přednášku měl pravděpodobně přítel Chvastek. Tillandsie a sukulenty, sem tam kaktus. Pěkná přednáška, opět digitální.

Čtvrtá přednáška, digitální. Přítel … , jo ta skleróza, já si nevzpomenu, omlouvám se. Tentokrát to byl “pseudodigitál”. Kinofilmové diapozitivy promítnuté na plátno a “přefocené” digitálním fotoaparátem. I na to se dalo koukat. (Byl to Láďa Horáček – pozn. red.)

Pátá přednáška Libor Kunte. Spojené Státy Americké. Bez chyby. Super. (PŘEDTÍM JEŠTĚ Bohata se suprovým – klasickým – Mexikem – pozn. red.)

Závěr patřil slečně Chvastkové. Digitální fotografie, jak jinak. Téma Phylocactusy, krátká pěkná přednáška.

V případě, že zde nějaká přednáška chybí, a vůbec, Vy si taky všechno nepamatujete.

Je 17,40 a odjíždíme do Prahy. Cesta zpět nic moc, většina rozhodla, nestavíme na večeři. V. Hav.


Ukradeno z pražského listopadového Věstníku – bez povolení ale jistě s pochopením, prostě o chrudimském zamykání pohledem účastníka.
V. Hav. znamená Viktor Havelík (poz. aut.).

P.S. Na jaře se v Chrudimi dělo něco jako prvomájový průvod, bude se dít i příští rok! Co si opět vyjet?


Pavel Pavlíček
(pro stěžovatele a jiné 737511057)
e-mail:
pavlicek@chrudim.cz