Kaktus je kus dobrodružství

Jsou zelené i šedé, ve tvaru sloupů, bochánků či koulí, s ostrými trny i bez nich, září pestrými barvami květů. Desítky jejich milovníků se v sobotu sešly na výstavě více než dvou tisíc těchto rostlin v Hradci Králové.

„Jako kluka mě upoutal neobvyklý tvar kaktusů a vzácnost některých druhů. Od té doby je sbírám,” svěřil se Josef Kohout, předseda hradeckých kaktusářů, kteří výstavu připravili. Kaktusy pěstuje téměř padesát roků a jejich počet ve své sbírce si ani netroufá odhadnout. „Pěstuji asi sto druhů na dvaceti čtverečních metrech skleníku a zahrady,” řekl a dodal, že kaktusy ho stojí všechen volný čas.

I když si zájemci na výstavě mohli některé exempláře koupit, ty nejkrásnější na prodej nebyly. Vypěstovat výstavní exponát trvá prý až několik desetiletí a žádný kaktusář se s ním nechce loučit. Choulostivé druhy kaktusů množí pěstitelé roubováním, většinu však získávají ze semen, kterých se dá koupit asi tři tisíce druhů. „Dříve se zajímavé kusy dovážely z Mexika a dalších jihoamerických zemí, dnes tomu brání mezinárodní předpisy,” tvrdí Kohout.

V pěstování kaktusů je prý kus napětí i dobrodružství. „Semena někdy vyklíčí za pár dní, jindy čekáte léta. Pro drobné druhy stačí okno v bytě nebo balkon, ale jak se sbírka rozrůstá, začne se nejprve dělit o místo s okurkami, ovšem na okurky brzy místo nezbude. Co vypěstujete navíc, musíte prodat,” říká kaktusář Josef Jurček. V létě prý kaktusy potřebují hlavně světlo, teplo a dostatek vody, v zimě sucho a nižší teplotu. Otužilé druhy dokonce mohou přezimovat venku.

Návštěvníci hradecké výstavy byli s nabídkou spokojeni. „Líbí se mi rostliny neobvyklého vzhledu, ať jsou to kaktusy, nebo orchideje,” řekla Alena Stoklasová z Hradce Králové.


MF DNES - 18. 6. 2001 - (yb) - str. 2