Září ve sbírce mesemb


V září a říjnu pomalu končí kaktusářská sezóna a začínáme se připravovat na zazimování sbírek. S krátícími se dny se však naopak probouzejí a rozkvétají zástupci mesemb (čeleď Aizoaceae, dříve Mesembryanthemaceae) se zimním růstem a okouzlují nás svými nádhernými květy. Především konofyta rozkvétají v této době v pestré paletě pastelových barev. Dnes vám na obrázcích představím několik „velkokvětých” druhů s denními květy.

Conophytum friedrichiae, Platberg

Conophytum (Ophthalmophyllum) friedrichiae: tento druh s měkkomasými dobronzova vybarvenými tělíčky kvete poměrně velkými květy bílé, světle růžové až karmínové barvy. V přírodě se vyskytuje hlavně v oblasti Warmbad v jižní Namibii a také jižně od řeky Orange v Jihoafrické republice (v okolí Pofadderu a Kakamasu). Pěstování, podobně jako u ostatních druhů sekce Ophthalmophyllum, je poměrně snadné, nejlépe mu vyhovuje slunné a dostatečně větrané stanoviště, ve stínu se příliš vytahuje a méně kvete. Rostlinky na prvním obrázku byly vypěstovány ze semen sbíraných v okolí Platbergu, na spodním obrázku ze semen pocházejících z pěstírny v JAR.

 

Conophytum friedrichiae, JAR

 

Conophytum longum

Conophytum (Ophthalmophyllum) longum: také toto konofytum kvete na podzim velkými bílými až růžovými květy a má i podobné nároky při kultivaci. V přírodě se hojně vyskytuje v okolí Eenrietu, Breekpoortu, Konkypu, Umdausu atd. v Jihoafrické republice.

Conophytum longum

Conophytum pellucidum subsp. pellucidum: toto konofytum patří k jedněm z nejčastěji pěstovaných druhů rodu. Z přírody bylo popsáno několik subspecií a variet, hlavní areál výskytu je v Namaqualandu. Květy jsou barvy čistě bílé přes odstíny růžové až po karmínově červenou se žlutým středem, vzácně i bílé s růžovým proužkováním. Pěstování je také poměrně snadné, na slunném a dobře větraném stanovišti rostliny velmi bohatě kvetou.

 

Conophytum pellucidum

 

C. pellucidum - detail květu

Conophytum frutescens: tento zástupce sekce Biloba zaujme u konofyt nezvyklou barevnou kombinací květů s lososově růžovými petály a žlutým středem. V přírodě se vyskytuje na křemencových kopcích v okolí Komaggasu, pěstování je velmi snadné.

Conophytum frutescens

Lapidaria margaretae: Na závěr vám představuji dalšího zástupce „živých kamenů”. Rodové jméno Lapidaria je odvozené z latinského lapis (kámen). Rostliny jsou vysoce sukulentní, kompaktní, s třístrannými (kýlnatými), šedavými listy s nádechem dorůžova.

 
Lapidaria margaretae - květ   L. margaretae - listová růžice

Květy jsou poměrně velké, sytě žluté a rozkvétají v našich podmínkách na začátku podzimu, otevírají se ve dne. Pěstování v písčitém substrátu je snadné za dodržení podmínky dostatečného větrání stanoviště. Nadměrná zálivka bývá příčinou popraskání pokožky listů. V přírodě se vyskytuje v oblasti Warmbadu v jižní Namibii a v přilehlých oblastech Severního Kapska v Jihoafrické republice.

Text a fotografie
Zdeněk Podešva
E-mail: podesva@post.cz