Proč vysévat právě v letních měsících?

Možná, že i vy si kladete stejnou otázku, proč provádět výsevy kaktusových semínek zrovínka v létě???

Osobně mám s letními výsevy velmi dobré zkušenosti. Zde tedy jsou mé důvody, proč zrovna v létě. Vysévám v těchto letních měsících téměř výhradně semínka vysoce teplomilných druhů, zejména se jedná o rody Astrophytum, Ariocarpus, Turbinicarpus, Ferocactus a Frailea. Z mých záznamů ve výsevním deníku vyplývá, že uvedené druhy mají v tomto období nejlepší klíčivost a nejrychleji narůstají.

Všechny uváděné druhy klíčí během 48 hodin (výjimku tvoří ferocactusy a arijáky). V porovnání rychlosti růstu jsem pozoroval rychlejší růst zejména u fraileí, které dosáhly po 14 dnech stejné velikosti jako u výsevů prováděných na jaře po jednou měsíci. Rovněž turbiňáky rostou znatelně rychleji. Např u T. pseudomacrochele je velikost po 25 dnech 4-5 mm a klíčivost 98%!!!
Já osobně vysévám celý červenec a první polovinu srpna.

Některé semenáče takto vyseté nechávám růst pod zářivkami celou zimu. Pozdější výsevy jsou možné, ale vzhledem ke kratšímu dni jsou výsledky daleko horší, navíc semenáče takto vyseté zpravidla nemohou být zazimovány jako ostatní kaktusy, protože jsou příliš malé a zimu by nepřežily.

Pro pokračování si klikni na
http://www.kaktusy.webzdarma.cz/vysevy.htm