Lithops - story, část 2.  

Každý pořádný seriál má nové díly uvádět stručným popisem dění v dílu minulém, v mém případě prvním. Šlo původně o informaci dodavateli semen Lithopsů – Chrudimskému kaktusáři – o osudu jím dodaných semen 22 dávek různých „hallii”, 10 dávek různých „villetii” a 27 dávek různých „schwantesii”, vysetých do samostatných květináčku 4x4 cm a do substrátu složeného v dolní vrstvě ze suchého perlitu pokryté druhou vrstvou čistého křemičitého písku. Výsev se konal 17. února 2002 a 22. února byly pořízeny digitální fotografie pro názorné doplnění popisovaného dění. Končili jsme úvahou o vhodné volbě způsobu zvlhčení, když většina semen – velejemných „villetii”, jemných „hallii” a relativně o něco větších „schwantenesii” hrozila vyplavením na lehkém substrátu nebo odplavením proudem vody shora.

Předpokládal jsem dodání dalších informací. První díl patrně zaujal, protože jsem byl vyzván, abych v popisu činnosti pokračoval. Zde tedy lithops-story 2, další činnost a s ní spojené poznatky.

Vzhledem k podmínkám, které mám a ve snaze zajistit klíčení jakž takž rozumné světelné podmínky ponechal jsem květináčky s výsevem na stole v pokoji při teplotě 20-22 oC, chráněné plexikrytem tak jak bylo uvedeno na minulých obrázcích.

V polovině března jsem dospěl k názoru, že by se snad mohlo začít s další fázi tj. zvlhčení a dalším dobrodružstvím. Po složitých úvahách jsem tác s květináčky uložil do vany a pomocí hodně natlakovaného postřikovače jsem ze vzdálenosti něco přes metr opatrně všechno delší dobu mlžil, až se mi zdálo, že by to mohlo stačit.

Tento postup jsem ještě opakoval o den později. Zamlžené květináče na tácu byly umístěny opět v pokoji na stole a ochráněny krytem.

V moudrých knihách se píše, že Lithopsy klíčí rychle, ale že už za 4 dny 19.3. najdu klíčící „schwantesii” (obr. 554, 555, 557) to mne překvapilo.

Lithopsy „schwantesii” jsou evidentně na klíčení divoši takže již za týden po prvním zamlžení, tj. 22. března, jsem mohl pořídit obrázky expanze klíčenců.

Daleko pomaleji a méně klíči „hallii” a skoro vůbec ne „villetii” takže o obrázek jsem se musel dost snažit.

Navíc se moje přání, že se oteplí a přijde slunce katastrofálně nesplnilo, takže jsem musel pořídit snad dostatečné zasvětlení úspornou žárovkou se svítivostí rovnající se 100 W žárovce, ovšem se skutečnou spotřebou daleko menší. Celkově vedla daná situace ke vzniku téměř badatelské laboratoře plynoucí z obrázku.

Všechno šlo dobře až do dneška 25. 3. kdy toto píši, protože odpoledne jsem zjistil první výskyt černé plísně na několika naštěstí málo místech. Nasadil jsem zavlhčení spodem, odstranil plexikryt, že aby to větralo a poprášil jsem svým oblíbeným žlutým chinosolem ze zkumavky přes kryt ze silonové punčochy jako sítkem. Hygienické to asi není, ale mně to u semenáčů rebutií apod. funguje.

Takže jestli jsem minule končil obavou jak výsev zvlhčit, tentokrát končím s obavou, aby mi to co vyklíčilo, nesežraly plísně. O vývoji se pokusím podat další informaci. Držte palce.

S pozdravem všem experimentátorům

Ing. Vladivoj Tomek Brno
 
 Související články
Rubrika PĚSTOVÁNÍ