Mazapill a Escobaria chaffeyi 

Květen 2000. Osadou Cedros projíždíme po zážitku se „Slintákem” prakticky bez zastávky. Slintákem jsme pro sebe pojmenovali naší novou známost. Byl to postarší, přiopilý, slintající stopař, kterého se nám z dálky zželelo, ale zblízka jsme toho záhy litovali. Dobrý skutek tak byl podle pravidel záhy potrestán. Vzpomínka na jeho ulepené pracky je děsivá. Náladu by nám mohlo zpravit snad jen pár přisprostlých písniček…

Mazapill - zakrslé borovice, Yucca a Dasylirion.

Stmívá se. Je čas najít místo na spaní. Cesta mnoho možností nenabízí. Nakonec, trochu ze zoufalství, odbočujeme na horskou cestu stoupající po hraně velikého kopce. Příliš brzy ale začíná jít do tuhého. krátká zastávka jen potvrzuje naše tušení. Před námi je velmi nepříjemný úsek úzké kamenité cesty a pod námi cítíme z nezpevněného okraje cesty takovou hloubku, až to děsí. Otočit se, nebo snad vycouvat, je vyloučeno. Musíme dál. Nálada je strnulá, všichni napjatě čekáme, co bude dál. Po několika opatrných manévrech se před námi objevil poměrně slušný úsek cesty. Pro jistotu zastavujeme a jdeme na průzkum. Je to dobré. Před bránou důlní společnosti naše putování končí. Je zima a funí silný vítr. Výškoměr ukazuje nečekaných 3200 m.

Echinocereus parkeri subsp. mazapillensis

Teprve ráno pořádně vidíme, kam nás to vítr zavál. Je stále zima, ale první sluneční paprsky už nasvěcují hranu kopce. Podkladem je vápenec. Holé skalnaté výhozy svítí mezi sytě zelenou vegetací. Dominantní postavení patří zakrslým borovicím a rozetám rodů Yucca a Dasylirion. Nepřehlédnutelné jsou trnité trsy Echinocereus parkeri subsp. mazapillensis. Tu a tam lze spatřit opozdilce, které zdobí ráno ještě neotevřené květy. Hlavní vlnu kvetení odhadujeme na druhou polovinu dubna.

Escobaria chaffeyi

To, co upoutalo nejvíce naši pozornost ale nebyly echinocereusy, kterých je i v nižších partiích nepočítaje. Byly to menší, trsovitě i solitérně rostoucí Escobaria chaffeyi. Podle literatury se nacházíme na typové lokalitě tohoto druhu. Rostliny jsou zde však mimořádně atraktivní. Na rozdíl od dobře známých E. chaffeyi z Canyon Arteaga, Canyon San Lorenzi či Valle de las Parreňos, jsou tyto o poznání hrubší a zrzavější. Z mapky je zřejmé jedno. Mazapill rozhodně neleží v centru areálu rozšíření, ale spíše v jeho jižní části. Výšková exponovanost spolu s nedostupností některých oblastí je patrně hlavní příčina našich neúplných znalostí. O tom, kde všude E. chaffeyi roste a jak vypadají další růstové formy, se můžeme jenom dohadovat.

Escobaria chaffeyi

Do hlubší analýzy se proto nepouštíme. Víme toho zatím příliš málo. To, co jsme chtěli, je ukázat vám typovou E. chaffeyi, která je u nás téměř neznámá. Doufáme, že se vám líbí, a že tyto opomíjené krásky konečně vezmete na milost. Za nás slibujeme více a více noticek na téma Escobaria. Čtěte je s chutí a užijte si to!!!


Jarda Šnicer et all.

 
 Související články
Rubrika MEXIKO