Lithops - story, část 1.  

Sledujte spolu s námi, měsíc po měsíci, příběh semínek živých kamínků. Společně se radujme nad úspěchy a plakejme nad neúspěchy těchto miniaturních živých kamínků – možná se při trošce trpělivosti dočkáme i prvních kvítků, poučíme se společně „jak na to” a především se snad i trochu pobavíme!

Dobrý den,
jak si při záplavě objednávek snad pamatujete, zaslali jste mi na mou objednávku semena lithopsů - kompletní soubory
L. schwantesii, halii a villeti. Také jsme korespondovali ohledně písku z Provodína. Možná by Vás mohlo zajímat jak se u mne semena lithopsů mají, takže Vám asi postupně pošlu na pokračování díly Lithops-story.

Tedy v úvodním díle sděluji, že všechna semena byla vyseta do chrudimských květináčků 4x4 a to do substrátu, který je kombinací rady Vaší a pana Jana Glosera z Vašeho sborníku Chrudim 1983. Takže v každém květináčku jsou 3 kávové lžičky suchého perlitu a na tom 2 kávové lžičky bílého písku od Hornbacha (písek na spárování zámkové dlažby - velikost asi 0,5 mm). Perlit jsem koupil kvůli celkem 180 kávovým lžičkám v prodejně stavebnin, kde se pytel perlitu napřed platí (165 Kč) a pak vyzvedává. Ke své hrůze jsem zjistil, že je to obrovský pytel s obsahem 0,125 m3 (výrobce Kerko Košice, experlit druhu agroperlit podle PN 721271, poddruh 150 – asi velikost), takže teď mám perlitu buď na 100 let nebo na celou zahradu.

Vaše semena jsem vysel opatrně a odděleně od ostatních vždy 1 sáček do 1 květináčku. Při tom jsem konstatoval, že semena halii a valletii jsou téměř neviditelná (klobouk dolů před prací s jejich počítáním do sáčku) a semena schwantesii jsou proti nim nejméně 3x větší. Tak vznikl komplex 59 květináčků osetých a 1 do řady bez semen. Vše je zatím v suchu v plechovém tácu pod speciálně udělaným krytem z plexi a čekám na rozumný termín, kdy všechno zvlhčím a začne (snad) klíčení. Musím ale zvolit nějakou technologii abych semena nevyplavil, nebo při podmoku nevznesl perlit, při čemž by mi semena z povrchu mohla uplavat. Výsledky sdělím.

Dosavadní stav můžete posoudit z přiložených záběrů. Příští díl doplním opět obrazově.


Ing. Vladivoj Tomek Brno
 
 Související články
Rubrika PĚSTOVÁNÍ