Domečky pro kaktusy – díl 3.

O problematiku zasklení polykarbonátem se zajímám již několik let a viděl jsem již několik desítek takto zastřešených objektů, většinou sloužících k pěstování kaktusů amatéry. Na vysvětlenou: to jsou ti, kteří se prodejem kaktusů neživí. Velice mě překvapilo, jak malý význam bývá přisuzován výběru místa a orientaci ke světovým stranám v závislosti na ceně celkové investice. I renomovaní a mediálně známí kaktusáři se neustále dopouštějí chyb, které jsou později již neodstranitelné a znehodnotí vynaložené peníze a úsilí.

Bohužel jeden případ musím jmenovat. Ve známém poutním místě českých kaktusářů Pískové Lhotě přítelem Horáčkem postavený karboník je ukázkovým případem naprostého ignorování světelných poměrů v polykarbonátu. Z hlediska celkové stavby jde jen o drobnost – orientaci ke světovým stranám. Karboník je totiž postaven dle stejného principu jako skleník – pultová konstrukce na jižní straně domku, která zajišťuje maximum světla. V tomto konkrétním případě to znamená maximum světla v poledne, méně světla ráno a večer. Pokud takto postavený karboník nebude přes poledne pravidelně stíněn, kaktusy se budou připalovat a hynout. Těch utracených peněz, úsilí a budoucího trápení !! Případ je o to tragičtější, že přítel Horáček má velikou zahradu a karboník mohl postavit kdekoli a jakkoli ho orientovat. Rozhodně si přidělal celou stavbou mnoho zbytečných starostí. Zvětšení větracích oken ani instalace regulace stínění chybnou orientaci nevyřeší.

Pokud přemýšlíte o stavbě karboníku, doporučuji předem si pořádně prohlédnout desky, které použijete, pořádně si promyslet místo, kam stavbu umístíte, a ověřit správnou orientaci ke světovým stranám. Chyby jsou velice drahé !! Na trhu jsou již desky (jsou užší), které se vzájemně spojují způsobem pero-drážka, takže nosná konstrukce vůbec nemusí být těžká, složitá a drahá. Zde odpadá i spojování desek profily H, úchyty jsou umístěny v místech spojů, zakrývají se jen horní a spodní okraje s vyústěním komůrek, do desek se nevrtají žádné otvory. Jiný typ desek se rovnou zatlačuje do profilových žeber, montáž desek do oblouků se provádí bez jakéhokoliv nářadí.

Při navrhování karboníku mějte na zřeteli, že desky se velice zpevní, když je trochu ohnete.

Pro představu uvádím (orientačně) ceny polykarbonátových desek za 1m2 včetně DPH: tloušťka stěny 4 mm – 300 Kč, tloušťka stěny 6 mm – 400 Kč, tloušťka stěny 10 mm (jednodutinová) – 550 Kč, tloušťka stěny 10 mm (dvoudutinová) – 700 Kč, a tak dále až do tloušťky 32 mm (pětidutinová profilu X) za cca 1500 Kč. Je lepší si připlatit na silnější desku (nebojte se nižší světelné propustnosti, kytky světla mají dost), stejně jako je lepší postavit karboník co největší. Desky se dodávají v délce 6 m (některé i 7 m) a v šířce 2,1 m (do tloušťky 20 mm) nebo 1,25 m (pro tloušťky větší). Řezat se dají jemnou cirkulárkou nebo i ostrým nožem. Necháte-li si je nařezat, počítejte s cenou alespoň o 15 % vyšší.

Závěrem zdůrazňuji, že v prostoru zakrytém polykarbonátem jsou naprosto odlišné světelné poměry než v prostoru zakrytém sklem. Je opravdu velice špatným řešením v konstrukci skleníku nahrazovat sklo polykarbonátem. Tento materiál vyžaduje vlastní konstrukci !!

Úspěšnou stavbu přeje Milan Douděra.

A stejně si ho každý postaví podle svého. Ale od této chvíle nadávejte jen sami na sebe!


Dovětek autora : Články o karbonících jistě vyvolají mnoho ohlasů na toto téma, především od těch, kteří již své rostliny v karbonících pěstují. A jistě budou mít tisíce argumentů, že jim to v nich roste dobře. Pokud je nepostavili podle výše zmíněných zásad, pak jim bohužel musím sdělit, že jim to mohlo růst lépe. Pečlivým výběrem místa, orientace a použitých materiálů opravdu předejdeme většině problémů, které znepříjemňují či omezují pěstování rostlin v karbonících - například zaklenutím celé desky vyloučíme možnost jakéhokoli zatékání vody do dutin. Problémy s přehříváním prostoru jsem zde neřešil, jsou podobné jako u skleníků - větší objem stabilizuje teplotní výkyvy, větrací otvory si zaslouží samostatný příspěvek.

Ing. Milan Douděra
Heyrovského 46, 301 00 Plzeň