Elektronický magazín CULTIVAR


Vážení přátelé,
jsme skupina ruských vědců a kaktusářských nadšenců, kteří od října 2000 vydávají na vlastní náklad elektronický magazín CULTIVAR, první v Rusku a snad i na světě. Magazín vychází v ruské a anglické verzi. V současné době je dostupných 5 čísel na adrese:

http://cactus.bendery.md/Cultivar/current/default.htm.


Příspěvky obsahují hlavně informace o úspěších ruských kaktusářů při pěstování kultivarů. Je zde také několik vědeckých výkladů o biologii. Magazín je ilustrován fotografiemi kultivarů. Zaměřuje se na kristáty, monstrózní tvary, barevné, hybridní, poly- a dichotomické formy kaktusů a ostatních sukulentů. Naším cílem je shromáždit vědecké a populární články, fotografie a poznámky pěstitelů týkající se daného téma. Důvodem je to, že vědecká, biologická a genetická hlediska daných forem kaktusů se nestudují.V současnosti totiž neustále přibývá množství kultivarů na celém světě. Shromáždění a sumarizace materiálů je první krok v řešení tohoto problému. Věříme, že to bude důležité a zajímavé nejen pro pěstitele, ale i pro vědce.

Do našeho projektu se snažíme se získat co nejvíce vědců a amatérů a vydávat materiály v několika jazycích. To umožní nejen poznat úspěchy různých komunit, ale také rozšířit výzkum. Budeme schopni sdílet informace o správném ošetřování kultivarů mezi pěstiteli. Uvítáme publikování materiálů z Cultivaru ve vašich místních časopisech, pokud nás o tom budete informovat. Pokud se zajímáte o náš projekt a chcete nám pomoci, dejte nám prosím vědět. S potěšením přijmeme následující navrhované formy pomoci:

1.   Publikace na dané téma během posledních 15-20 let zaslaná se svolením vydavatele nebo autora
2.   Překlad materiálů napsaných ve vaší rodné řeči nebo materiálů publikovaných ve vašem časopise do angličtiny, němčiny nebo ruštiny.
3.   Umístětní reklamy na magazín CULTIVAR ve vašem časopiose.
4.   Adresy lidí, kteří by se chtěli podílet na vydávání našeho magazínu.
5.   Informace o lidech, kteří přispívají ke studiu a rozšiřování kultivarů a přiložení jejich fotografií.
6.   Adresy fondů, které by mohly mít zájem o náš program.

S pozdravem Walery Kalishev 



Walery Kalishev
454092, Russia, Chelyabinsk
Kurchatova str., 3.57.
E-mail.
Wkalish@chat.ru

(překlad
Zdeněk Podešva)