Střípky z dopisů

Výběr z korespondence 2000-2001 (zpracováno pro nabídkový katalog)


Už potřetí nám napsala kaktusářka Petra z Rudíkova. Vloni jsme totiž, na tomto místě opsali básničku její malé Katky a za to Svobodovi dostali malý dáreček – dvou kaktusů páreček. Balíček balila má manželka a na lístek do balíčku narychlo připsala, že na přání manžela posílá kolekci rostlin. Vznikla z toho malá zápletka – ale to už vypráví paní Petra:

„…zásilka se neobešla bez problémů a nedorozumění, ale naštěstí zůstala bez následků. Na poště nejdříve zjistili, že mám propadlý OP a o vydání balíčku nechtěli ani slyšet. Pak mi balíček vydali, ale do práce jsem přišla pozdě. Po rozbalení jsem zjistila, že mi na přání manžela posíláte kolekci rostlin. Neváhala jsem, a hned jsem telefonicky manželovi poděkovala. Ten mi řekl, že mu sice lichotky dělají náramně dobře, ale žádné rostlinky mi neobjednával, protože té pažitce stejně nerozumí. Ještě mi poradil, že si v manželech mám udělat trochu pořádek. Tak jsem znovu četla Váš vzkaz, až mne napadlo, že se jedná o manžela paní Pavlíčkové, a v katalogu jsem opravdu našla vysvětlení. Ještě, že mám hodného a rozumného manžela se smyslem pro legraci. Proto Vás paní Pavlíčková prosím, příště pište třeba …na přání svého manžela…, aby se nezvyšovala rozvodovost. Díky Vám ovšem nyní mám nejen krásné přírůstky ve sbírce, ale i novou občanku….”

Vidíte přátelé, co všechno může způsobit kaktusářská vášeň? Dokonce i zmatek v manželích! Petra nám pak ještě poslala hezké kresbičky, kterými doprovodila vtipně napsané rady pro pěstitele. Ty se nám do „střípků” nevejdou, ale budou součástí prosincového vydání internetových novin.


Protože sem tam ve střípcích zveřejníme nějakou tu básničku, činím tak i nyní. Přišla mi na pohledu až z Anglie, a poslala ji dcerka mého kamaráda přes kaktusy Zorka Konupková:

Zdravím vaše kaktusy, přitom liji do pusy
pravou skotskou whisky, dobrou jako vždycky!

Zorko díky za pozdrav, za ty svoje kaktusy. Když jsem jim tvůj vzkaz přečetl, jako by zalil Kristalonem!


A teď čtěte třetí střípek, také od ženy – čím to je? Že by ty naše kaktusářky byly vtipnější, nebo prostě proto, že jsou sdílnější, než kaktusáři? Jenže tohle vlastně nepsala kaktusářka, ale vzorná manželka kaktusáře. Škoda, že neposlala fotku – mohli bychom ji pověsit na tabuli cti!

„Vážený Chrudimský kaktusáři, dneska ráno jsem na svém pracovním stolku objevila dopis od svého muže. Psal Ježíškovi (a to mu je už 35 let). Byly toho skoro dvě stránky. Některá přání mohu splnit sama, s něčím mi můžete pomoci jenom vy. Tak mi prosím pošlete Atlas kaktusů ročník 90…”

Samozřejmě, že Ježíškovi rádi vyhovíme. A je to snad jediný důvod, abychom některou objednávku postrčili dopředu, když ji provází přání od Ježíška…, pokud se ovšem nejedná o dodávku semen, kde přece jen musíme dodržet určitý postup.


Zasmáli jsme se nad sdělením paní Danuše z Heřmánkovic – ta ve svém PS. píše: „Ještě před 10 lety bych nikomu nevěřila, že se budu těšit na večery v posteli strávené s vaším katalogem.”

Věřím, že náš katalog se těší na to samé, jen se obávám, že desátý večer se už začne trochu nudit!


Od anonyma jsme dostali zajímavou veršovánku, vztahující se k oslavám, které doprovázejí Zamykání sezóny. Na ní mne nejvíce zaujalo, z kolika „aři” se nechají verše poskládat:

Každoročně v konci září,
mám tu puntík v kalendáři.
Velká burza v dáli září,
kaktusům se tam prý daří,
když ti skalní kaktusáři,
svůj volný čas si tam maří,
večer na to v šenku paří,
česnečku pak ráno vaří.

No, něco pravdy na tom je, včetně tvrzení o šenku a ranní tradiční česnečky, ale kdo by se nad vydařenou sezónou neradoval?


Michal Peruba píše: „je možné, že až uvidíte moji objednávku, budete se divit, proč mladý kaktusář chce tolik melokaktusů. Já to ovšem nevím taky. Nejspíš to bude proto, že se od ostatních kaktusů odlišují, ale zároveň jim jsou strašně podobné”.

Michale, fakt se nedivíme, neboť tvé zdůvodnění má absolutně neotřesitelnou logiku! My ti teď posíláme také dáreček – už tradičně – dvou kaktusů páreček, s přáním – ať rostou a píchaj do krásy!


Další student v předmaturitním věku nám napsal: „Váš katalog se mi stává nerozlučným společníkem, moc mi překáží při přípravě témat k maturitě, daleko lépe si pamatuji zaškrtané položky, než slovíčka z němčiny či vzorce z chemie. Všechno mé lajdačení končí s odesláním objednávky, ale i pak každou volnu chvilku v katalogu listuji a už dlouho uvažuji, zda jej nemám napsat do seznamu studované literatury do maturitní práce”


Docela jsem se potěšil nad dopisem Marka K., který nás chválí za to, že jsme mu už dvakrát výrazně zasáhli do běhu jeho života.

„…šel jsem jednou kolem kaktusy stráženého okna, které mne donutilo zastavit se a obdivovat tu nádhernou záplavu květů. V tom se za oknem objevil starostlivý majitel a začal sklízet úrodu semínek. Když jsem se zeptal, jak toho dosáhl, požádal o strpení a vzápětí se objevil v oknu podruhé, s knížkou v ruce. Byla to vaše knížka Kaktusářem snadno a rychle. Párkrát jsem ji otevřel a byl jsem chycen. Krátce nato už bylo i mé okno hustě obydleno a začal jsem řešit dilema co dál. Když manželka uviděla váš listopadový katalog, pochopila, že byt na to stačit nebude a souhlasila se stěhováním. A tak jsme si sehnali krásné bydlení se zimní zahradou – a to byl díky vám druhý, nečekaný a velmi krásný zásah do života”.

Myslím si, že k tomu není třeba žádný komentář, už proto, že rubrika se střípky se nám zase pořádně natáhla. A tak se jenom musím omluvit dalším pisatelům, na které se letos nedostalo. Některé příspěvky ale použijeme i v našich internetových novinách.


Letošní střípky už musíme uzavřít výňatky z hezkého dopisu, který nám napsal pan č. 6424. Ten výstižně popsal chvíle po konci sezóny tak, jak bych to já nedokázal – a nutno říci, že to mám také dobře zažité:

„Č. 6424 vám sděluje, že váš termín odeslání objednávky do týdne od obdržené nabídky je námět pro Spolek na ochranu kaktusářů. Po otevření katalogu potřebuji nejdříve 3 dny na urovnání myšlenek, na potlačení objednávacích vášní a na soustředění k útoku. … následuje tlumené a později i hlasitější vrčení drahé polovice při stěhování kaktusů do zimoviště s dojemnými dotazy typu, zda si náhodou nepletu lidské příbytky s kaktusovými zimovišti. … Nakonec zcela vyčerpán zvládám termín objednávky tak, abych semena dostal už do vánoc, z výsevního aparátu utírám usedlý prach a zahajuji doma osvětovou kampaň na téma hodinové spotřeby el. proudu a o zcela výjimečné spořivosti mého výsevníku.”

 


Inzerce:

Pražský panelákový kaktusář (33, 182cm, 83kg) hledá kaktusářku se skleníkem za účelem sňatku. Nabídky prosím do redakce katalogu. Foto skleníku vítáno.

A závěr? Pište, ať je legrace!

 


Inzerce

CD – internetové noviny ročník 2001 (vč. katalogu Podzim 2001) komplet vč. fotografií – vyjde cca v březnu 2002 – možno objednávat už nyní, samostatně, příp. s objednávkou rostlin, cena cca 210,- Kč

Koupím 1. díl obrázkového minilexikonu sukulentů, Jindra Vopatová, B. Martinů 692, Chrudim III

Kalendáře – viz nabídka literatury – na požádání pošleme přednostně tak, aby byly u vás už před koncem roku!

Živé kameny!
Po závěrce tohoto katalogu došla zásilka s 300 položkami semen rodu Lithops – vše většinou s Coleovými údaji o lokalitách! V této republice se dosud podobně obsáhlá nabídka neobjevila! Možnost výsevu semen téměř kompletního rodu je absolutně jediněčná! Zájemci si mohou napsat nebo zavolat o seznam na 0455/688366 nebo na e-mail:
pavlicek@chrudim.cz.


Pavel Pavlíček