Olda Fencl - Osudy českého kaktusáře na cestě do ráje kaktusů, část 9.

Život kaktusářů v Novém Mexiku (výlet s klubem kaktusářů do Arizony, Nevady a Utahu)

New Mexico Cactus & Succulent Society

Novomexický kaktusářský klub se schází každý třetí pátek v zahradnickém centru v Albuquerque. Hlavními osobnostmi po dlouhá léta jsou Steven Brack se ženou Lindou, Ralph Peters, Gary Loos, Dave Ferguson, Al Lapin,  Greg Smith (na úvodní fotografii), občas Josef Mikuláš a já tak dvakrát za rok (většinou pouze, když mám přednášku).  Podle mne nejúspěšnější akce jsou výlety za kaktusy, kterých jsem se taky párkrát zúčastnil. Většinou byli přítomni ti výše jmenovaní. Je to docela dobrá sebranka vysokoškoláků, kteří se živí kaktusy (Steven a Linda), geologií (Al Lapin), botanikou (Greg Smith a Dave Ferguson) až po “Star Wars” a atomovým výzkumem (Ralph Peters a Gary Loos).

Gary Loos a Ralph Peters u Fredonie

Občas si mezi nimi připadám jako trouba bez vzdělání. V pití piva jsem bohužel snad kromě Dave F. a Grega taky pozadu. V červnu 1989 jsem s touhle sebrankou a jedním Australanem Brianem vyrazil na týdenní výlet za sklerokaktusy. Brian v pití piva porazil i otrlého Garyho, který ztratil o půlnoci vědomí a usnul někde mezi keři Sage brushe a pediokaktusy v House Rock Valley.

Vyjeli jsme z Albuquerque na západ do Gallupu, Window Rock a Tuba City, kde byla naše první zastávka. Je zde severní okraj výskytu Sclerocactus whipplei. Má žlutý květ a relativně krátké trny. Bylo tu téměř 37°C, nadmořská výška někde mezi 1200-1400 m n.m. Rostliny byly dávno po odkvětu (kvetou koncem dubna a počátkem května za chladnějšího počasí) a plody nebyly ještě zralé.


Další zastávka byla v Marble Canyon na řece Colorado, nedaleko hranic s Utahem. Zde roste na okrajích Grand Canyonu ve vápencové drti smíchané se zbytky pískovců Pediocactus bradyi, který je v této době téměř nemožné nalézt, neboť se v těch vedrech zatahuje pod povrch, aby unikl pražícímu slunci. Nejsnáze se hledá v dubnu, kdy kvete a potom až do konce května rostliny zůstávají napité po jarní vláze. Nadmořská výška je asi 1500 m n. m.

 
   

House Rock Valley  

Z Marble canyonu je to sotva 30 minut západně k nalezišti Pediocactus peeblesianus var. fickeisenii na východní straně tzv. Kabab Plateau (zvýšená náhorní planina, která se táhne až k severnímu okraji Grand Canyonu a porostlá suchým slunným borovicovým lesem - překrásné). Této východní straně se řiká House Rock Valley - suché místo porostlé tvrdou trávou a nízkými keři. Na jih od statní silnice je jmenovaný Pediocactus peeblesianus, na sever, kam se údolí mírně zvedá, je Pediocactus paradinei a Sclerocactus sileri (Sclerocactus whipplei ssp. busekii podle Hochstaettera).

Pediocactus peeblesianus jsme hledali asi 1 hodinu a podařilo se nalézt pouze 4 rostliny přesto, že nás tu bylo skoro 10. Pediocactus peeblesianus var. fickeisenii je trochu sporná varieta neboť některé rostliny typu jsou od variety k nerozeznáni a vzhledem k velkému areálu rozšíření je variabilita rostlin přirozená. Celá tato oblast má velmi studené zimy a teploty běžně klesají pod bod mrazu, zatímco v létě mohou dosahovat až 40°C.

Pediocactus sileri

Pediocactus sileri

Přejeli jsme Kaibab Plateau na západ do Fredonie, která je centrem Pediocactus (Utahia) sileri. Ten tu roste celkem hojně, ale pouze v malé oblasti a proto je na listině ohrožených druhů. Rostliny jsou velice robustní a je snadné je nalézt. Rostou na dvou typech půdy, které se navzájem mísí. Je to červená hlinitá pískovcová a světle šedá sádrovcová půda. Obě obsahuji vysoké procento sádrovce. Naleziště je mírně zvlněná rovina, porostlá suchou řídkou trávou a nízkými keři Sage brush. Klimatické podmínky jsou podobné jako na předchozí lokalitě.

Pediocactus sileri

Pediocactus sileri

U St. George v jihozápadním rohu Utahu je lokalita Echinocereus engelmannii var. purpureus, který byl popsaný Bensonem v roce 1969. Podle mne varieta nemá opodstatnění, neboť variabilita a areál rozšíření u Echinocereus engelmannii je enormní svou velikostí i růzností nadmořské výšky. Roste všude hojně a jejich mezipopulační opylování není natolik blokováno, aby mohlo dojit k výrazné divergenci lokální populace.

Po přejezdu Nevadské hranice jsme zakončili den v Cathedral Gorge u Panaca. V roce 1986 zde Ken Heil popsal Sclerocactus schlesseri. Tento druh pak ve svém článku uveřejněném v ročence Haseltonia (Cactus & Succulent Society of America) v roce 1994, přeřadil pod již existující jméno Sclerocactus blainei popsaný o rok dříve z oblasti Currant, Nevada, kde jsme se rovněž stavili o několik dní později. Steven Brack asi právem považuje Scl. blainei za varietu či formu Sclerocactus spinosior, která je velice variabilní a nachází se na velkém areálu v jihozápadním a středním Utahu.

Odtud vedla cesta po silnici 93 a 375 na západ do osady Warm Springs. Krajina zde přešla do typické Nevadské geologie, vyznačující se dlouhými severojižními hřebeny, které přetínají suché pánve většinou se solným vyschlým jezírkem v nejnižší části údolí. Této pouštní oblasti se říká Great Basin. Leží v deštném stínu Sierra Nevada a srážky jsou zde minimální. Roste zde Yucca brevifolia tzv. Joshua Tree. Místy tvoří i řídké lesíky, které jsou v těchto pustinách kýženým osvěžením pro oči unavené šedou jednotvárností vyprahlé krajiny. Výška sedel mezi pánvemi často přesahuje 1500 m n.m. Dále zde narazíte na Echinocactus polycephalus, Escobaria vivipara var. rosea, Echinocereus engelmannii a krásnou Opuntia basilaris.

U Warm Springs jsme našli podle očekávání nový, tenkrát ještě platně nepopsaný, Sclerocactus s pracovním názvem „nevadensis”. Objevil ho zde Richard May z Texasu již někdy na počátku 80. let včetně další lokality u Tonopah. V roce 1992 jej Hochstatter pojmenoval jako Sclerocactus nyensis s typovou lokalitou 4,5 km jižně od města Tonopah, Nevada. Je blízce příbuzný se Sclerocactus polyancistrus, ale liší se povrchem semen drobnějším růstem a jemnějšími plody, které se otvírají svislou puklinou.

Tonopah, lokalita Sclerocactus nyensis

Tonopah, lokalita Sclerocactus nyensis

Pokračovali jsme směrem na Tonopah. Asi 30 km východně od města jsme prozkoumali jednu lokalitu Sclerocactus polyancistrus. Rostliny jsou tu na skalnatých kopcích, které v odpoledním slunci žhnuly jako pece. Teplota se pohybovala okolo 39° C, když jsme po nich šplhali. Našli jsme zde však víc mrtvých než živých rostlin. Tyto sklerokaktusy mají dva hlavní škůdce - hlodavce velikosti krysy, který našel způsob jak proniknout trnitou schránkou na dužnatou tkáň, a brouka, jenž naklade do rostliny vajíčka a vylíhlé larvy pak žijí uvnitř rostliny až do její záhuby.


Jižně od Tonopah jsme hledali další
Sclerocactus nyensis, ale našli jsme pouze 3 rostliny. Zde jsme na čas opustili oblast sklerokaktusů a vydali se severně do pohoří Humbolt Range, kde je typová lokalita Pediocactus simpsoni var. robustior. Po asi 4 hodinách usilovného hledání jsme to vzdali a pokračovali severovýchodně po dálnici 80 za město Winnemucca, kde se nám na nízkých kopcích podařilo nalézt první Pediocactus simpsoni. Byli jsme přesvědčení, že rostliny se od Humbolt Range nemohly moc změnit a že tedy var. robustior je pouze spíše synonymem typu. Rostliny ze státu Washington se od těchhle podstatně liší a byly později správně pojmenovány Hochstatterem jako Pediocactus nigrispinus.

Odtud jsme vyrazili na jih a pak na východ přes Battle Mountains, Austin, Eureka až do vesnice Currant, kde jsme našli kvetoucí Sclerocactus blainei. Lokalita je severně od vsi, na nízkých štěrkovitých kopcích, v nadmořské výšce něco málo přes 1500 m. Většina rostlin měla u sebe hliníkové štítky, které sem zapíchal Richard May při svých studiích. Currant byla poslední zastávka v Nevadě. Směřovali jsme odtud přes Ely do Utahu. Na hranicích s Utahem jsme našli velkou populaci Sclerocactus pubispinus. Roste hojně v horských sedlech až ve výškách 1800 m n.m.. Je zde studený horský vzduch a v zimě tu běžně mrzne. Je podobný Scl. spinosior s jemnějsími jehlicovitými trny a žlutým květem.

Poslední zastávku tohoto výletu jsme udělali v Capitol Reef National Park, kde se vyskytuje krasný Pediocactus winkleri. Lze ho zde najit na zvětralé sádrovcovité břidlici, které se říká Mancos shale. Lokalitu sdílí se Sclerocatus wrightiae, který je zde poměrně hojný.

Pokračování příště...


Rick Fencl
(I support only this kind of true democracy)
Get your Free e-mail account that helps save Wildlife!