Unikát z pražské výstavy
Čestným prvním místem se chlubí exponáty paní Violety Pazourové z Roztok. Dlouholetá kaktusářka se totiž baví pěstováním mrazuvzdorných kaktusů, a to nejen na skalce, ale i v bezvadném aranžmá v keramických mísách!
     
 

Tyhle kaktusy lze bez potíží pěstovat i bez zimního krytu, pak ale zdaleka nejsou tak hezké, jako ty na obrázcích, které jsou sice na mraze, ale před vlhkostí je kryje přístřešek. Pak jsou krásně vybarvené a zdravé, hezky a bohatě kvetou – a celá v misce vysazená kolekce vypadá náramně pěkně.


Je to tak trochu návod i pro ty, kteří zápasí s místem, třeba i pro balkonkáře. A na co se nesmí zapomenout? Miska musí mít zajištěný dostatečný odtok, otvor ve dnu raději překryjeme střípkem, který vyloučí náhodné ucpání kamínkem. Nad otvor pak nasypeme důkladnou drenáž, nad ní dobou propustnou zeminu a na povrch raději větší oblázky, které zamezí postříkání a znečištění rostlinek blátem při prudším dešti. Pak už stačí jen trochu pěstitelského štěstí a pár let trpělivosti – a možná právě vy budete do našich novin moci poslat stejně hezký nebo i hezčí obrázek své oblíbené mrazuvzdorné kolekce.



Pavel Pavlíček