PERLIT – substrát pro kaktusáře

Nedostatek kvalitní zeminy trápí především kaktusáře ve městech. Co jsou platné recepty na doporučované půdní směsi, když nemá možnost opatřit si doporučovanou listovku, drnovku, případně další složky. Řešením, a ne špatným, je využívání různých „umělých” půd - substrátů. Písek, škvára, pemza, tuf, antuka, keramzit a perlit jsou nejčastěji používanými substráty. Dnes tedy několik slov o perlitu.

Zahradnický perlit se vyrábí z vemikulitu - horniny sopečného původu, která se zahřívá na teplotu až 1150 oC. Při tom dochází k rozpínání vody vázané v částečkách horniny, takže výsledkem je pórovitý materiál v podobě bublinek - kuliček. Jako zahradnický perlit je nabízena ta část kuliček, která má průměr větší než 2,5 milimetru. Váha perlitu je velmi malá: jeden litr váží asi 10-20 gramů. Chemicky je to beztvarý křemičitan hlinitý s nízkým obsahem železa a titanu. Perlit vyráběný na Slovensku má zhruba toto chemické složení:

SiO2 - minimálně 69%; Al2O3 - maximálně 18%; Fe2O3 - max. 3%; CaO+MgO max. 6%; Na2O+K2O + K2O - max. 8%.

Chemické složení perlitu však není pro pěstitele rozhodující, protože perlit je jako substrát naprosto nerozpustný, nehořlavý, objemově stálý, netečný, odolný vůči mrazu, vlhku, mikrobům i živočišným škůdcům. Vodu nepřitahuje (není hydroskopický) ale pojme jí velké množství (vysoká nasákavost: v litru perlitu se zachytí až 800 ml vody). Nejčastěji je perlit užíván jako izolační hmota ve stavebnictví; zde se však užívá především prachu a jemných částeček perlitu, které se pro zahradnické účely nehodí. V semenářstvích nabízený zahradnický perlit lze použít jako příměs k nakypření a proteplení jakékoliv zeminy. Mnohdy je velmi vítaná jeho schopnost pohlcovat a udržovat velká množství vody (rovnoměrná vlhkost, přihnojování do zásoby), i jeho mikrobiální čistota a chybění jakýchkoliv živočišných škůdců v něm. Při zálivce se shora se však perlit vyplavuje ze svrchních vrstev půdy a vytváří nepříliš vzhledný škraloup na povrchu a na krčku rostliny. Proto je vhodné horní vrstvičku posypat hrubším křemičitým pískem, který tomu zabrání. Samotný perlit, bez jiných příměsí, je vhodný jen k výsevům. Předem je však nutné napojit jej převařeným živným roztokem a semenáčky pak poměrně brzo pikýrovat. Také je možné perlit docela dobře použít k zakořeňování nízkých a plochých odnoží.



(přetištěno z ostravského Ostníku)