Mammillaria luethii na Moravě

V současné době je jedním z největších hitů mezi kaktusy Mammillaria luethyi. Má to být novinka ze zahraničí, ale ve skutečnosti byla tato rostlina známá již před dávnou dobou v Bučovicích na Moravě. Na obrázku z roku 1932 je skupina odvedenců, kteří si podle tamního zvyku ozdobili klobouky a klopy kabátů květy kaktusů.

Těch bylo v Bučovicích dost, protože se jejich pěstování věnovalo ve velkém zahradnictví Karl Ludwig a synové. Na klobouky odvedenců se dávaly větší květy (Echinopsis, Lobivia, Thelocactus…), na klopy pak obvykle menší. Na klopě jednoho z odvedenců (druhý zleva) je jasně vidět květy Mammillaria luethyi. Nemůže to být mýlka, což také dosvědčuje inzerát již zmíněné firmy Karl Ludwig a synové, který vyšel v roce 1930 v časopisu Butchowitz´s Gärtner Zeitung a ve kterém je na závěr napsáno (cituji): “P. T. zákazníkům v hluboké úctě oznamujeme, že v zásilce živých kaktů z Mexika dostali jsme interesantní miniaturu s obzvláště dlouhými cecuňky a velkými dvoubarevnými květy, kterážto již byla námi v hojné míře propěstována. Děkujíce vám za dosavadní přízeň, nabízíme vám i nadále uctivé služby a doufáme, že jich hojnou měrou použijete.”

Na Moravě není tedy Mammillaria luethyi žádnou novinkou. Podle zahraničních pramenů objevil rostlinu N. Boke v roce 1952. Ale malé moravské městečko Bučovice časově předstihlo tento nález. Jen je škoda, že nevíme, zda se dodnes rostliny v místě nezachovaly. Mohlo se psát o Mammillaria luethyi z Bučovic a pánové Lüthy a Hinton nemuseli jezdit až do Mexika, aby tam rostliny znovu objevili. Na Moravu je to blíž!