M.C.B.P. – nový klub pěstitelů kaktusů

MCBP – nový klub pěstitelů kaktusů byl ustaven teprve na jaře r. 2001 – a už má svůj web, ze kterého rádi přetiskujeme informaci o historii tohoto sdružení.

MCBP se nečte, jak to každého, kdo měl ve škole ruštinu napadne, MSVR – tedy třeba Magazin sukulentov v Russii – ale Mammillaria club Bystřice pod Perštejnem. Pokud se někdo díval na americkou veselohru Prci, prci, prcičky, toho určitě napadnou i další možné souvislosti.

Club založili dva správní kluci – studenti zahradnické fakulty v Brně, Lubor Zelený a Tomáš Janeček. A protože mají rádi recesi – tak začali činnost klubu vskutku netradičně – ale o tom už čtěte níže:


Historie

Na počátku věků za dávných a dávných časů kdesi v hlubokém a neproniknutelném bukovém pralese plném divokých šelem se zrodila myšlenka.

Asi o deset let později tato myšlenka napadla prvního osadníka, který procházel lesem a usadil se tu. Ten se jí urputně bránil, ale nezdařil se tento boj a on si uvědomil, že tato prohraná bitva má mu být znamením. Popadl tedy sekeru a vymítil kus lesa na jižní straně mírného kopce a postavil skleník.

Z mošny co měl na rameni vytáhl objednávkový katalog kaktusářské firmy, nelenil a začal objednávat. A objednával a objednával dokud neměl plný skleník.

Asi o rok později se osadníkovi zdál podivný sen. A sen se vyplnil. Přišlo několik dalších osadníků. Vyprávěl si s nimi celé hodiny a vyzvídal jak je to ve světě s kaktusařením. A v tom to zaznělo. Mezi jinými slovy. Úplně nepřeslechnutelné. Neuvěřitelné. „Založíme svůj vlastní klub!”

A stalo se.

Každý si vymýtil kus lesa a postavil si svůj vlastní skleník. Každý měl plno kaktusů a radoval se z jejich růstu jako malé dítě, které právě dostalo špuntovku. Chodili se navštěvovat a diskutovali o svých úspěších i neúspěších.

Nyní očekávají příchod dalších osadníků.

Přijďte tedy mezi nás, staňte se našimi členy a pište s námi dál tuto historii klubu kaktusářů z Bystřice nad Pernštejnem.

 Za klub M.C.B.P.
Lubor Zelený

A tady jsou fotky těch studentů:

Tomáš Janeček   Lubor Zelený
Tomáš Janeček   Lubor Zelený



Pavel Pavlíček