Jaromír Baborák

čestný člen a doživotní předseda chrudimského spolku


Narozen 3. 9. 1923 v Chocni. S kaktusy se seznámil v době války po příchodu do Chrudimi, v odborné knihovně známého zahradního architekta a spisovatele Josefa Vaňka. Praktické poznatky získával u pardubického pěstitele Vojty, stejně jako tehdy celá generace východo-českých kaktusářů.

Po válce vstoupil do pražského spolku kaktusářů, do chrudimského spolku vstoupil krátce po jeho založení v roce 1972. Brzy převzal post předsedy a díky šťastné chrudimské funkcionářské konstelaci začal příznivě a cílevědomě ovlivňovat kaktusářství v Československu.

Krátce na to v roce 1975 je klub vyhodnocen jako nejlepší v republice. Z jeho iniciativy se rozvíjí v Chrudimi bohatá redakční a publikační činnost v edici „Chrudimský kaktusář”.

  Jaromír Baborák ve skleníku

Je zakládajícím členem Andské sekce, deset let byl šéfredaktorem věstníku Acta Chilenia. Publikuje doma i v zahraničí a stává se uznávaným odborníkem na čilské a peruánské kaktusy. Stává se čestným členem anglické The National Cactus and Succulent Society, ve které se stal dopisovatelem bulletinu The Chileana.

V roce 1993 se spolu s anglickými specialisty účastnil expedice na naleziště kaktusů v Chile a Peru.

V současné době je důchodcem, žije ve svém rodišti v Chocni. Stále aktivně kaktusaří, rád se vrací do Chrudimě, kde se honosí titulem čestný člen a doživotní předseda chrudimského spolku.


Kontakt:
Jaromír Baborák
Smetanova 737
565 01 Choceň
Tel.: 0468/571559