Sympozium Kaktusárska jar 2001 v Bratislavě

Akce začala už v pátek 18. května přátelským posezením při táboráku, pokračovala druhý den dopolední burzou rostlin a pěstitelských potřeb, ale to hlavní propuklo po obědě. Neúnavní organizátoři Igor Dráb a Roman Staník zahájili blok odpoledních přednášek přivítáním asi stovky hostů v přednáškovém sále Prírodovedeckej fakulty UK.

Jako první uvedli zajímavou přednášku pana Gabriela Vereše. Ten informoval o svých zkušenostech s pěstováním mrazuvzdorných kaktusů USA ve své sbírce na venkovní skalce.

Gabriel Vereš

 
   

Opuncie na venkovní skalce

Na ní drží nejenom různé opuncie, ale i mnoho dalších mrazuvzdorných druhů. Svoji přednášku ukončil vzkazem k těm dvaceti – třicetiletým kaktusářům, aby na vlastních kořenech pěstovali nejen různé severoamerické echinocereusy a pediokaktusy, ale i vzácné a obtížné sklerokaktusy, které ovšem nepěstuje na skalce, ale v netopeném skleníku.

   
Roman Staník   Igor Dráb   Josef Barčák

Další přednášku promítl Josef Barčák, ukázal množství euforbií, ale i jiné sukulenty z cest po Africe.

Třetí, velmi zajímavou přednášku, předvedl Helmut Nagl se svým mladým spolupracovníkem, na téma rod Echinofossulocactus. Prohlásil, že je popsáno snad 300 jmen, ale on uznává všeho všudy asi 12 druhů. Vyjádřil se i k Haldovým popisům nových druhů tohoto rodu. Prohlásil, že pan Halda popisuje druhy už dávno popsané. Navíc se mu stalo i to, že jednu rostlinu popsal pod jedním jménem aby tu samou popsal později, ale pod jménem jiným. Řekl, že nedávno popsaný Echinofossulocactus jarmilae je jenom starý známý E. zacatecasensis.

   
Helmut Nagl  

 a jeho spolupracovník

  Milan Zachar

Oba přednášející připravují vydání nové knihy o echinofossulokaktusech, což je určitě příslib velmi kvalitní publikace!

S poslední a velmi kvalitní přednáškou přišel Milan Zachar. Promítl obrázky z poslední cesty po Chile, a pro posluchače svými kvalitními diapozitivy připravil skutečný zážitek. Fotky různých Copiapoa byly skvělým zakončením přednáškového podvečera.

 

Večer pokračoval posezením u ohně a opékáním špekáčků a povídáním o všem možném. Slovenští přátelé měli vše dobře připravené a určitě jim patří dík všech účastníků. Část akce se konala i ve sklenících botanické zahrady UK. O sukulentní sbírce této velmi dobře vedené zahrady ale zase někdy později.


Pavel Pavlíček a Vladimír Zatloukal