Olda Fencl - Osudy českého kaktusáře na cestě do ráje kaktusů, část 4.

První delší zastávka byla až v Santa Fe. Od hranic s Coloradem projíždíte jakž takž původní americkou prérií, v níž žije jediná antilopa severoamerického kontinentu - vidloroh, anglicky pronghorn. Ve vrcholové formě ji zde udržuje kojot, který vždy slídí po mladých a nemocných kusech. V minulosti tu také proudily stáda bizonů a smečky vlků. Ty se však již podařilo dokonale vyhladit. Z kaktusů se tu nejčastěji vyskytuje Echinocereus viridiflorus a Escobaria vivipara. Ve vyšších polohách směrem k horám pak narazíte postupně i na Echinocereus triglochidiatus a později i Echinocereus fendleri. Santa Fe je hlavni město Nového Mexika, je tu sídlo státní vlády a mnoha umělců, kteří zde tráví volný čas mimo Hollywoodu, jako třeba Gene Hackman nebo Val Kilmer. V okolí Santa Fe pak často narazíte na malé indiánské rezervace. Na jejich půdu je přístup po veřejných cestách povolen, ale neradi vidí, když se jim touláte mimo cesty jako třeba při sběru kaktusů.

V Albuquerque jsme se stavili jenom orientačně, překvapilo mne, jak se od mé poslední návštěvy město rozrostlo, a dále jsme pokračovali na jih do Belenu. Steven s Lindou nás již očekávali, a tak jsme se hned zabydleli v jedné místnosti jeho “úřadu”, jímž byl starý mobilní domek (je to asi něco jako velká maringotka na kolech). Steven jinak bydlel na stejném pozemku v domku, který si sám postavil. Jeho pozemek měří 5 acrů, což je asi zhruba 2 hektary. Má zde nějakých 5 foliových skleníků plných kaktusů. Steven s Lindou se znali s Pepou Mikulášem, který žil s Jarmilou již několik let v Albuquerque. Pepa býval dřív členem plzeňského kaktusářského klubu, kde měl většinou na starosti rozdělování kaktusářského časopisu pro členy. Znal jsem ho pouze od vidění, ale tady v cizině se krajané snadno spřátelí. A tak jsme jednou za ním vyrazili na večeři do Albuquerque.

Olda Fencl a Pepa Mikuláš

Ti nás zase seznámili s dalšími Čechy z okolí a nakonec se ukázalo, že tu žije přinejmenším 4 nebo 5 českých rodin. Pepa měl docela slušný foliový skleník a dokonce i nabídkový katalog semen. Bydlel tenkrát ve čtvrti zvané Paradise Hills (něco jako kopečky v ráji). Název charakterizuje typickou americkou přehánivost. S rájem to nemělo naprosto nic společného. Prostě pár travnatých polopouštních kopečků na západní straně města. Ale člověk si na ty nesmysly brzy zvykne a přestane tomu věnovat pozornost.

Zatímco jsem u Stevena přesazoval kaktusy, opyloval květy a zaléval, moje touha po kaktusové expedici neustále narůstala. Dal jsem dohromady pár nalezišť a vyrazil na 14ti denní výlet. Cesta vedla do Bloomfieldu severozápadně od Albuquerque, kde jsem na zvětralé jílovité břidlici (Manco Shale) našel nějakou novou podle mne formu, podle jiných varietu Sclerocactus whippleii.  Většina sclerokaktusů z okruhu parviflorus má stejné základní rysy a liší se jen ve velikosti a počtu těchto rysů. Toho často kaktusáři používají, aby zapsali svoje jméno do historie. Jedna z těchto forem se pak jmenuje např. Sclerocactus whippleii var. heilii, pojmenována Ken Heilem z Farmingtonu. Ten k ospravedlnění svých jmen došel i tak daleko, že začal spalovat jejich semena a studoval spektra dýmu, jež vynášel do grafu. Z odlišnosti grafu pak vyvozoval fylogenetické závěry.

Popravdě řečeno, zdálo se mi to trochu přehnané. V Coloradu jsem marně pátral po Sclerocactus glaucus jižně od vesnice Delta. Silnice se rychle zvedá a když nemáte představu v jaké výšce ho hledat, tak se rychle ztratíte. Glaucus roste hned jižně za posledními domky na nízkých travnatých kopečcích. Já ho hledal ve vyšších polohách několik mil od vesnice a tak jsem místo něj našel pouze všudypřítomnou Escobaria vivipara, Echinocereus riglochidiatus a Pediocactus simpsonii.

V Grand Junction jsem to vzal na západ do Utahu a ve Westwater jsem na nízkých mesách podle popisu našel Sclerocactus parviflorus, což byla vcelku hojná rostlina rozšířená po velkém areálu. Ráda se schovává pod nízkými keři a v trávě, ale diky své velikosti je celkem nápadná. Další zastávka byla v Salt Lake City, kde jsem se setkal s Mírou Osladilem.

Míra Osladill - první zleva

Míra byl další plzeňský kaktusář, který ode mne dostal většinu mojí kaktusové sbírky před útěkem, a taky jeden z mála lidí, který věděl co chystám. Asi z toho tenkrát nemohl spát a jelikož mu to doma moc neklapalo, tak se taky rozhodl pro útěk. Setkal jsem se s ním po letech ještě jednou v Los Angeles, kde je pravděpodobně dodnes. Bohužel jsem na něj časem ztratil kontakt.

Ze Salt Lake City cesta vedla do Idaho Falls, kde skončil jeden emigrant ze švýcarského Bulachu. Navštívili jsme pak Yellowstonský národní park (tenkrát ještě před požárem) a vrátili se centrálním Utahem do oblasti Kanab-Fredonia, kde hojně roste Pediocactus sileri. Z Fredonie do Jakob Lake uprostřed borového lesa na geologickém útvaru zvaném Caibab Plateau, zde roste Pediocactus paradinei.

Pediocactus sileri, Fredonia, Arizona
Pediocactus sileri, Fredonia, Arizona

Má dvě odlišné lokality. Jedna ještě nahoře v lese a druhá v travnatém údolí „House Rock Valley”, kde už stromy nejsou, roste tu jenom křovisko zvané Sage brush (české jméno bohužel neznám -velice rozšířené v Utahu, severní Arizoně, západním Coloradu, severním Novém Mexiku a jižním Idahu) a sem tam jalovec a zakrslé borovice. Je to hlavně v západní části údolí. Východní část schovává zase novou formu sclerokaktusu, které se tenkrát pracovně říkalo busekii. Jelikož tohle všechno píšu z hlavy, tak čtenáře odkazuji na vlastni výzkum platnosti jména. Na jih přes státní silnici se pak rozprostírá oblast zvaná Buffalo Ranch. Je to zvlněná rovina, která končí až u severního okraje Grand Canyonu, porostlá trávou Gramma a drobnými křovisky. Její půda je převážně odvozena z vápencového Caibab Plateau. Po pracném hledání zde při troše štěstí naleznete Pediocactus peeblesianus var. fickeisinii, jehož osud je značně poznamenán pasoucím se dobytkem.

Pediocactus peeblesianus var. fickeisinii, Buffalo Ranch, Arizona   Pediocactus peeblesianus, Joseph City

Pediocactus peeblesianus var. fickeisinii,

 

Pediocactus peeblesianus, Joseph City

Buffalo Ranch, Arizona    

Směrem k Marble Canyon projíždíte pod úžasným útesem zvaným Vermilion Cliff. Je to tu jako v živé geologické učebnici. Obnažené vrstvy usazených hornin předkládají  historii sahající až po druhohory. Na okraji vápencových skal spadajících až několik set metrů k řece Colorado se pak vzácně nalezá Pediocactus bradyi, který je na seznamu CITES. Spolu s ním zde roste krásný Echinocactus polycephalus var. xeranthenoides.

Pediocactus bradyi
Pediocactus bradyi

Poslední zastávka byla hned vedle dálnice do Albuquerque v osadě Joseph City. Je to dost neatraktivně vypadající krajina, patřičně vyprahlá sluncem a bičovaná větry. Je tu naváta spraš promíšená naplavenými oblázky kamínků, mezi nimiž najdete Pediocactus peeblesianus a Sclerocactus whipleii.

Echinocactus polycephalus var. xeranthemoides, Colorado River

Echinocactus polycephalus var. xeranthemoides, Colorado River

Pokračování příště...


Rick Fencl
(I support only this kind of true democracy)
Get your Free e-mail account that helps save Wildlife!