Je mi jedenáct!

Dobrý den,

Já se jmenuji Ondra a bydlím u Jilemnice a jelikoš sbírám asi dva roky kaktusy dostal jsem vaši knížku od jéžíška. Byl jsem moc rád a teď si z ní často čtu. Jak se s kaktusy dělá, jak se pěstují aby byly pěkné. Mám jich asi třicet. Až budu velký chtěl bych se podivat na kaktusy s bratrancem ten taky sbírá. Protože jsem se dočetl že jich tam je nejvíc. Rád bych se do vašeho skleníku. Je mi jedenáct let. Moc se mi kaktusy líbí a nejvíc když kvetou. Já mám kaktus který kvete asi za 40 let a mám dva jedovatý. Mám asi pět kupovaných s odnoži. Prodáváte vy taky kaktusi? Jestli to dělá dobře když jsou všichni v truhlíku. Kolik vy jich asi máte? My budeme sbýrat dohromady s bratrancem. Já mám tetu v Hlinsku tak až tam pojedeme tak se tam stavím. A nemám je na slunci tak mě když tak napište kolik jich máte jestli budete mít čas.


Je to docela milý dopis. Snad mi Ondra odpustí, že dopis přetiskuji v původním znění. Ale ruku na srdce – kolik z nás v jedenácti psalo lépe? A kdo ví, jestli Ondra za pár let nebude jezdit po spolcích s přednáškami o mexických či bolívijských nalezištích kaktusů!? PP.

A netrvalo dlouho a na mou odpověď přišel další dopis od Ondry. I ten je fantastický a stojí za přepis.


Dobrý den.

Jsem moc rád za váš dopis! Ani jsem nevjeřil, že mi napíšete. Udělalo mi to velikou radost. Mám noví kaktus za 120 Kč z Jilemnice. V noci trošku svítí jeho ostny. Měl jsem ho vyhlédnutý v květince. Moje mamka dělá v zahradnictví jsou tady tři zahradnictví. Kde dělá mamka, tam jsou taky kaktusy. Chtěl jsem si rozmnožit červený kaktus ale všechny uhnily. Máme nový barák mám svůj pokojíček takže mám místo na kaktusy. Nedáváme je zazimovat. Jak jsem se dočetl ve vaší kníšce do zimy. Nalepím si váš dopis do knížky to je vzácnost nikdy ho nezahodím. Až budu mít trochu víc asi tak třicet vám pošlu fotku. K narozeninám jsem dostal roubovanej červenej. Kdyby ste jel kolem tak bydlím naproti koupališti podívat se na kaktusy. Možná že jste někdy byl u mamky v zahradnictví. Ňáký kaktusář tam byl jestli jste to nebyl vy.

Nashledanou třeba někdy v Chrudimi


Ondřej