Droga je k mání v obchodech 

Přetištěno: Mladá fronta DNES,  11.01.2001
Z domova - Autor: ALEŠ BARTL - Strana: 3

P r a h a - Pod vánočním stromečkem jste loni mohli najít kromě jiných dárků i sazenici kaktusu peyotl, který obsahuje silně halucinogenní látku meskalin. Jak k ní Ježíšek přišel? Koupil ji v běžném supermarketu. Meskalin je přitom v Česku na seznamu zakázaných látek. Mezi mládeží experimentující s drogami má pověst kultovní a nedostupné drogy, o které píše řada autorů duchovní a psychologické literatury, například Aldous Huxley v Bráně vnímání nebo Carlos Castaneda v Učení dona Juana. V době, kdy se za vypěstování jedné rostliny marihuany může jít na několik let do vězení, tak mohou zájemci o psychedelický zážitek zajít pro drogu například do Bauhausu, Carrefouru nebo do Primy. Nijak nápadný kaktus se skrývá mezi ostatními sazenicemi v zahradnických odděleních.

"Meskalin obsažený v kaktusu peyotl je halucinogenní droga účinkující podobně jako LSD," vysvětlil psychiatr Ivan Weinberger. "Po prvotní euforii způsobuje halucinace a navozuje stav hluboké meditace, který trvá několik hodin. V Mexiku a na jihu USA byl odpradávna užíván indiánskými šamany k náboženským účelům. Dodnes je v USA pro náboženské využití meskalin legální, ale dnes ho užívají hlavně duchovní křesťanských sekt. Účinnou látku obsahuje hlava kaktusu."

Jednou ze zahradnických firem, která na domácí trh sazenice peyotlu dodává, je brněnská firma Campanola. "Samozřejmě vím, že peyotl obsahuje meskalin," vyjádřil se majitel firmy Jiří Kundelius. "Sazeničky, které prodáváme, ho však obsahují malé množství a v našich klimatických podmínkách a bez odborné péče je nesnadné vypěstovat natolik zralý kaktus, aby byl meskalin v něm obsažený účinný. Peyotl pěstuji již patnáct let a nemám signály o jeho zneužívání." Například v třebíčském supermarketu Prima však byly sazeničky během několika dní rozebrány právě lidmi, které zajímají psychedelické účinky kaktusu.

Podle předsedy sdružení Drop in Jiřího Presla i tento fakt nasvědčuje tomu, že mezi mládeží roste v poslední době zájem o přírodní psychotropní látky: "Je to celosvětový trend a musíme si na něj zvyknout. Tyto látky však v globálním hledisku zdaleka neohrožují mládež tolik jako alkohol, jehož omezení zákonem je velmi nedostatečné." Zákon jasně říká, že každý, kdo distribuuje jakékoliv množství drog, může být trestně stíhán. Skutkovou podstatu trestného činu by tedy naplňovala zahradnictví, distribuční zahradnické firmy i velké obchodní řetězce. Podle Pavla Béma, bývalého předsedy meziresortní protidrogové komise, se tak ukazují další úskalí protidrogového zákona. "Kdyby se laboratorně potvrdilo, že sazenice peyotlu obsahují meskalin, a postupovalo se striktně podle zákona, nastala by absurdní situace, která by zabránila zcela legitimnímu obchodu s okrasnými bylinami," říká.


Aleš Bartl