Euphorbia gymnocalycioides GILBERT ET CARTER
Tato velice atraktivní rostlina pochází z východní Afriky a je jedním z nejzajímavějších objevů sukulentů v nedávné době. V roce 1982 ji nalezl Etiopan Mesfin Tadesse v oblasti Sidamo v Etiopii a předal ji Miku Gilbertovi, který ji o dva roky později popsal. Za své jméno vděčí podobě s kaktusy rodu Gymnocalycium. Oblast výskytu zahrnuje několik lokalit ve střední a jižní Etiopii v nadmořských výškách kolem 1200 - 1400 m s poměrně vydatnými dešťovými srážkami (375 - 500 mm ročně).   Euphorbia gymnocalycioides

Tato euforbie roste na vápencovém podkladě ve společnosti trav a keřů, její válcovitý stonek dosahuje v přírodě výšky až 10 cm při průměru kolem 7,5 cm (byly nalezeny exempláře s průměrem až 12 cm).

Před pár lety se mi podařilo sehnat několik rostlin a mohu říci, že je to velice „pohodová” kytka. Pěstuji je v zahradnickém substrátu s příměsí 1/3 hrubého písku. V době vegetace zalévám ve skleníku konví, takže vody se jí dostává jako ostatním sukulentům. V zimním období se snažím držet rostliny na sucho. Jen semenáčkům do průměru 2 cm dopřeji občas trochu vláhy.

Pokud je tuhá zima a venkovní teploty se pohybují hluboko pod bodem mrazu, tak v mém skleníku nebývá tepleji než 7-8°C a zatím to těmto rostlinám nedělalo vůbec žádné problémy. Věřím, že se mi tuto euphorbii během pár let podaří namnožit, a tak ji zpřístupnit vám všem, kteří o ni budete mít zájem.

Jejímu rozšíření u nás značně pomohl MUDr. Vítězslav Vlk z Plzně, který tuto i jiné euphorbie občas na nalezištích navštíví.

Máte-li zájem o můj seznam sukulentních rostlin, pište nebo mailujte .


Husova 136, Dvůr Králové nad Labem, 544 01