Kaktus - skoro vánoční

Teď asi zakroutíte hlavou nad termínem v titulku. Vánoční kaktus, tomu rozumíme, ale skoro vánoční kaktus? To je nějaké divné!

No ano, je to trochu nepřesné. Jenže jestliže vánočním kaktusům (Schlumbergera, Zygocactus, Epiphylum…) se tak začalo říkat právě proto, že o vánocích kvetou, proč bychom stejně nepojmenovali i další kaktusy, a dokonce ne tak listnaté, jako jsou ty výše jmenované, ale pěkně kulovité a navíc i kouzelně droboučké?

Už vás nebudu dlouho napínat, řeč je tentokrát o miniaturní Mammillaria hernandezii, která vykvétá právě plus mínus v tento slavnostní vánoční čas.

Mám ve sbírce asi desítku těchto rostlinek. Jsou umístěny na relativně teplejším místě – tedy ve skleníku na vrchním parapetu (jak víme, teplo stoupá nahoru, takže na spodních parapetech je chladněji, než nahoře pod sklem). Teplota tu ale nestoupá příliš nad 10 °C, pokud ovšem venku nezasvítí sluníčko. Poupata se objevují někdy v listopadu a vyvíjejí se podle teplot v průběhu prosince. Polovinu kytiček jsem posadil do teplička pod zářivky, kde během 3 dnů krásně vykvetly, druhou polovinu jsem nechal ve skleníku, kde se jim jen postupně pomalu poupata zvětšovala. Včera jsem dal pod zářivky i druhou část – a dnes 21. prosince - rozkvetla do krásy tak, jak je to vidět na fotografii.

Mammillaria hernandezii

Mammillaria hernandezii

Rostlinky na svých kořenech dorůstají do šířky jen 2 až 3 cm a zůstávají spíše nízké. Jsou velmi citlivé na pěstitelské přehmaty a své neúspěchy s pěstováním svádím na úvahu, že se jedná o rostliny krátkověké. Napovídá tomu i skutečnost, že tyhle měkomasé kytky ve velmi nízkém věku (2 roky) dospívají, bohatě kvetou a plodí.

Na obrázku ovšem vidíme roubovance na Myrtillocactus geometrizanus, kde “hernandezky” rostou bez problémů a kvetou jako o závod. Aby nám vykvetly na vánoční stůl, to lze snadno ovlivnit umístěním v chladnu či tepleji, ovšem na štědrý večer z nich radosti mnoho nebude, kvetou jen přes den a odpoledne se už květy zavírají. Kvetou však několik dnů a pod zářivkami vytvářejí množství pylu, takže ani opylení nečiní problémy. Roubované kvetou ještě týž rok.

Protože se jedná o perličky v každé sbírce – mohu je doporučit každému, těm co místa mají málo rozhodně překážet nebudou a těm, co mají místa mnoho, těm to je fuk.

Pavel Pavlíček