Jaroslav Ullmann – in memoriam
(27. 1. 1951 - 10. 6. 2013)

Ve věku 62 let opustil řady českých kaktusářů pan Jaroslav Ullmann.

Odešel kaktusář praktik i opravdový znalec jak čeledi Cactaceae tak i ostatních sukulentních rostlin. První kaktusy získal v roce 1962. Po deseti letech se stal členem Klubu kaktusářů Praha. V roce 1975 vstoupil do Klubu kaktusářů Všetatky, kde byl knihovníkem a hospodářem. Začínal s rodem Mammillaria, později však přešel zejména na rody Echinopsis, Lobivia a příbuzné rody.

Do roku 1990 mu byly kaktusy pouze velkým koníčkem. V tomto roce se staly i povoláním, nastoupil do Botanické zahrady Univerzity Karlovy jako kurátor sbírky kaktusů.

Kaktusy propagoval širokou publikační činností nejen v odborné kaktusářské literatuře (časopis Kaktusy, Atlas kaktusů), ale i v různých časopisech jako Zahrádkář, Živa, apod. Vystupoval v různých pořadech v televizi a rozhlase. V nakladatelství Grada vydal v roce 2007 knihu Sukulenty a jejich pěstování. O jeho odbornosti svědčí i to, že byl soudní znalec.

Navštívil mnoho botanických zahrad a sbírek slavných i méně slavných kaktusářů. Přesto, že jeho hlavním zaměřením byl již zmíněný rod Echinopsis, podnikl dvakrát cestu do Jihoafrické republiky a Namibie, kde načerpal mnoho dalších znalostí o ostatních sukulentních rostlinách. Získal zde i mnoho zkušeností a praktických dovedností.

Pro rozvoj českého kaktusářství a propagaci sukulentních rostlin udělal mnoho dobrého. Při práci v Botanické zahradě UK několik let vedl kaktusářský kroužek pro děti. Významně se podílel na přípravě výstav. První přednášku přednesl v Praze v roce 1975, od té doby přednesl mnoho dalších pro kaktusáře, ale třeba i pro důchodce a děti. Měl velmi pečlivě uspořádaný archiv a rozsáhlou kaktusářskou knihovnu. Jak archiv, tak svoji knihovnu věnoval pražskému Spolku pro pěstování kaktusů a sukulentů.

Jaroslav Ullmann se do posledních dnů svého života aktivně zajímal o kaktusářské dění. V dubnu obětavě zastoupil přednášejícího a neplánovaně přednesl před pražskými kaktusáři svoji poslední přednášku o Africe. Připravoval texty pro časopis Kaktusy a Speciál. Nedávno pomohl s odborným textem pro expozici Konvergence na červnové pražské výstavě. Na této výstavě do poslední chvíle pracoval jako prodejce vstupenek. Z místa, kde byl obklopen kaktusy, zcela jistě přešel do kaktusového nebe.

zpět

Antonín Krejčík

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630