Název
SULCOREBUTIA TARATENSIS (Cárd.) Buin. et Donald var.TARATENSIS
 

Taxon
Sulcorebutia taratensis (Cárdenas) Buining et Donald, Cact. Succ. J. Gr. Brit., 27 : 57, 1965
Rebutia taratensis Cárdenas, Cact. Succ. J. (Amer.), 36 : 26, 1977
Weingartia taratensis (Cárd.) Brandt, Kakt. Orch.-Rundschau, 2 : 68, 1977
Druh byl pojmenován podle svého naleziště, které je v blízkosti města Tarata v Bolivii.

 

Popis
Tělo
odnožující, tmavě zelené až načervenalé, stonky 20-50 mm vysoké, až 35 mm v průměru, s řepovitou spodní části, temeno vpadlé. Žeber 16, spirálovitá, rozložená ve 4-5 mm velké hrboly; areoly asi 6 mm od sebe vzdálené, úzce eliptické, 5 mm dlouhé. Okrajových trnů 13-16, 3-4 mm dlouhé, hřebenovitě uspořádané, štětinovité, sklovitě bílé s tmavohnědou zesílenou bází; středové trny nevyvinuty, vzácně 1, shodný s okrajovými.
Květy
40 mm dlouhé, 35 mm široké, lůžko květní s hnědými špičatými šupinami; trubka květní purpurově hnědá, s hnědými šupinami; tyčinky a čnělka bílé; blizna žlutobílá, 5-laločná; vnější okvětní lístky na vnitřní straně tmavěji, na vnější světleji purpurové; okvětní lístky asi 20 mm dlouhé, fialově červené, uvnitř světlejší.
Plod
3 mm v průměru, červenohnědý.
Semena
leskle černá.

 

Variety
Druh byl později znovu sbírán Rauschem pod sběratelským číslem WR 266. Druh poněkud varíruje v sytosti vybarvení květů, zejména ve vybarvení jícnu. Roku 1968 byla Rauschem popsána S.taratensis
var. minima podle sběru WR 196. Tato rostlina, která je nejmenším zástupcem rodu, byla znovu sbírána také Krahnem pod označením Kr 381.

 

Výskyt
Naleziště druhu je v Bolivii, department Cochabamba, provincie Tarata při cestě do města Tarata k Rio Caine v nadmořské výšce asi 2000 m.

 

Pěstování
S.taratensis roste dobře na vlastních kořenech. Ve stáří narůstá do větších trsů, které i pravokořenné bohatě kvetou. Lze ji lehce množit vegetativně, odnože snadno zakořeňují. Rovněž množení ze semen není obtížné, i když jako u všech sulkorebucií se semena v nabídkách objevují dosti řídce. S.taratensis je jako všechny ostatní druhy rodu cizosprašná, bez sprášení květů pylem z jiné rostliny se semena vytvářejí jen zcela výjimečně. Roubováním je možno i u tohoto druhu dosáhnout bohatšího kvetení, ale nadměrným růstem a odnožováním je pak setřen původní charakter této pěkné a vděčné miniaturní rostliny.

 

Poznámky
Druh byl popsán roku 1964 Cárdenasem jako Rebutia , do rodu Sulcorebutia byl přeřazen roku 1965 Buiningem a Donaldem, takže Backebergova rekombinace v Kakteenlexikon roku 1966 byla nadbytečná. W.Rausch přiřazuje druh S.taratensis do příbuzenské skupiny kolem S.verticillacantha a ve svých seznamech jej uvádí jako S.verticillacantha var.taratensis.

 

Literatura
Backeberg C., Das Kakteenlexikon, p. 417, 1966
Brinkmann K.H., Die Gattung Sulcorebutia, p. 51, 1976
Lindner P., Aztekia, p. 89, 1982
Pilbeam J., Sulcorebutia and Weingartia, p. 83, 1985

 

Autoři
Text: Otakar Šída.
Foto: Karel Crkal.
Vyobrazená rostlina pochází ze sbírky autora snímku.


návrat na seznam rodů

Diskuze:

Vaše jméno:
Text:

Ochrana proti spamu: sečtěte prosím devet a deset